Kultura
0

Bolna priča o Srebrenici na izložbi fotografija "Mi imamo priču"

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U galeriji BlackBOX večeras je otvorena izložba fotografija "Mi imamo priču" a u sklopu programa Zumiraj Prava koji je dio Pravo Ljudski Film Festivala. Svoje dokumentarne fotografije predstavilo je sedam autora.

Žiri u sastavu Dženat Dreković - fotograf, Lamija Begagić - književnica, Saša Madacki - direktor Centra za ljudska prava i Pierre Courtin, direktor galerije Duplex odabrali su ove fotografije od 467 pristiglih na konkurs.

"Zumiraj Prava je program za mlade koji je dio Pravo Ljudski Film Festivala. Ovo je šesta godina zaredom da imamo radove. Novina od ove godine je ta da smo objavili konkurs za najbolji foto esej u kojima autori pričaju svoje priče, probleme, osjećaje i sve ono što ih podstiče da se izraze kroz dokumentarnu fotografiju", rekla je za Klix.ba koordinatorica programa Zumiraj Prava Olja Latinović.

Među odabranim izlagačima našao se i Haris Begić koji je predstavio 12 fotografija o Srebrenici.

"Izabrao sam ove fotografije jer sam ih radio kao jednu cjelinu i pretpostavio sam da neće niko raditi na ovu temu. Ovo sam radio isključivo za svoju arhivu. Među njima se nalazi i jedna fotografija nakon koje sam pao u nesvijest, a to je kada kosti spuštaju u raku. Prva dva dana, 9. i 10. jula, sam se dobro držao, ali 11. jula kada su došle majke, sestre, rodbina, sve je postalo mnogo teže", rekao je Begić.

Pobjednici konkursa bit će poznati u ponedjeljak na ceremoniji zatvaranja Zumiraj Prava koja će se održati u 18:15 sati u kinu Obala Meeting Point.