Kultura
23

Bogat repertoar Narodnog pozorišta Sarajevo u ovoj godini

FENA
Opereta Vesela udovica
Opereta Vesela udovica
Narodno pozorište Sarajevo do kraja ove godine planira vjernoj publici ponuditi zanimljiv i šarolik repertoar iz svih umjetničkih domena, kao i niz repriznih izvedbi iz aktuelnog programa.

Potvrdio je to Agenciji FENA direktor ove pozorišne kuće Dario Vučić, najavljujući da će večeras biti izvedena prva ovogodišnja premijera iz repertoara Opere NPS - najsjajniji biser operetske literature "Vesela udovica" Franza Lehara.

Libreto potpisuju Victor Leon i Leo Stein, rediteljsku palicu imat će Krunoslav Cigoj iz Hrvatske, dok će ulogu dirigenta preuzeti Dario Vučić.

Također, 4. novembra će na sceni ovog pozorišta biti obnovljena opera "Rigoletto" Giuseppea Verdija, dok će s dva velika koncerta u saradnji sa Sarajevskom filharmonijom 22. i 23. februara biti obilježena 200. godišnjica rođenja ovog velikog talijanskog kompozitora.

Vučić najavljuje i da će ansambl Opere učestvovati u programu "Sarajevske večeri muzike" 11. maja s izvedbom antologijskog ostvarenja njemačkog skladatelja Carla Orffa "Carmina Burana", nastalog prema istoimenom srednjevjekovnom zborniku narodnih pjesama.

Kada je riječ o Baletu NPS, Vučić za 16. april najavljuje premijeru humoristične predstave "Vragolasta djevojka", najstarijeg baletnog djela koje se izvodi od 1789. godine.

Drama ovog teatra ponudit će 25. maja premijernu izvedbu predstave "Tartif" koju će prema tekstu Žan-Batista Molijera režirati mladi bh. reditelj Nermin Hamzagić. U ovom je komadu data u isti mah slika jedne buržoaske porodice i jednog društvenog tipa - pobožnog licemjera.

Već 31. maja uslijedit će još jedna premijera - "Mrtve duše" Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, čuvenog djela u kojem glavni junak Pavel Ivanovič Čičikov dolazi na ideju da bi od vlastele mogao kupovati popis umrlih seljaka, na koji su ovi plaćali poreze i tako bi on kupovao mrtve duše. Ovaj se Gogoljev komad smatra najboljim prikazom ruske vlastele.

U konačnici, Dario Vučić navodi da će 25. oktobra premijerno biti izvedena predstava "Omnibus" grupe autora s rediteljskim potpisom Selme Spahić.