Kultura
8

Bogat program manifestacije "Vrtovi Stoca - Vrt Evrope"

FENA
U Stocu će i ove godine, od 8. do 28. jula, biti održana kulturna i zabavna manifestacija pod nazivom "Vrtovi Stoca, vrt Evrope" u organizaciji Francuskog kulturnog centra "André Malraux".

Kako je Feni kazala glasnogovornica Centra André Malraux Selma Čampara, ovo je šesto izdanje festivala i sastojat će se iz projekcija filmova na otvorenom, izložbi, radionica za djecu, predavanja, te Ljetne škole pjezažne arhitekture.

"Za studente će biti organizirana teorijska i praktična nastava, a ove godine 'Vrtovi Stoca' će ugositi više od trideset bosanskohercegovačkih, srpskih i francuskih studenata (iz oblasti pejzažne arhitekture, arhitekture, poljoprivrede, hortikulture i biologije) koji će pod vodstvom slavnog pejzažiste i profesora pejzažne arhitekture Gillesa Clementa, raditi na idejnim rješenjima za javne površine Stoca", kazala je Čampara.

Studenti dolaze s visokih državnih škola pjezaža iz Bordeauxa, Versaillesa, Bloisa, Šumarskog i Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, te Šumarskog fakulteta u Beogradu.

U okviru kulturnog programa, poznati francuski strip crtač Jacques Ferrandez će predstaviti svoj novi album, adaptaciju romana Alberta Camusa "Stranac" i održat će radionice crtanja sa učesnicima festivala i ljubiteljima stripa.

"Manifestacija počinje večeras i neće biti zvaničnog otvaranja, ali će biti napravljena velika proslava 17. jula povodom izdavanja knjige kada ćemo organizirati izložbu Jasques Ferrandezovih radova tj. radova koji su rezultat knjige 'Stranac', kaže Čampara.

Bit će organizirana i sedmodnevna pozorišna radionica za mlade frankofone glumce amatere koju će voditi francuska pozorišna direktorica i rediteljica Gilberte Tsai.

U partnerstvu s udruženjem "Orhideja", predviđene su kreativne radionice za djecu i kino na otvorenom. Za najmlađe bit će upriličene projekcije crtanih filmova, a za starije projekcije francuskih filmova i klasika.

Manifestacija će biti održana na različitim lokacijama u gradu Stocu. Zadnji dan manifestacije, 28. jula bit će upriličena izložba radova studenata koji će biti učesnici radionica crtanja.