U devet gradova BiH
0

Bogat program jubilarnih 50. Sarajevskih dana poezije

FENA
Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
(Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com)
U okviru jubilarnih 50-ih Sarajevskih dana poezije, koji će biti održani od 11. do 18. maja, učestvovat će 123 učesnika iz 27 zemalja, rečeno je danas na pres-konferenciji na kojoj je predstavljen program ove manifestacije.

Član Organizacionog odbora Hadžem Hajdarević kazao je da će ovogodišnji Dani poezije imati bogat program, iako se Društvo pisaca nalazi u nezahvalnoj finansijskoj situaciji.

Program će biti realiziran u devet bh. gradova.

Govoreći o okruglom stolu "Poezija-tradicija, tranzicija", Enver Kazaz je istakao da se pjesništvom koje je nastajalo tokom zadnjih 20 godina na području regiona nije ozbiljno bavilo.

Kako je naglasio, univerziteti ne otvaraju ovu temu, iako poeziju koja se javlja u ovom periodu karakterišu novi tokovi.

Pitanja koja će biti otvorena na ovom okruglom stolu su, između ostalih, etika i poezija, ideologija i poezija, suočavanje poezije s društvom...

Ove godine priznanje Bosanski stećak, kako je najavljeno, dobit će američki pjesnik Charles Simic.

U okviru Sarajevskih dana poezije ove godine bit će održan i prigodni program u znak sjećanja na Izeta Sarajlića, a bit će obilježen i jubilej - 50 godina od dodjele Nobelove nagrade Ivi Andriću.

Dan prije zvaničnog otvaranja Sarajevskih dana poezije bit će promovirana publikacija "Putnici kroz(ne)vrijeme - 50 godina Sarajevskih dana poezije (alternativna povijest)".