Kultura
0

Bogat muzički i filmski program na Sarajevskoj zimi

FENA
Spahić sa selektorima programa
Spahić sa selektorima programa
Bogat i raznovrstan filmski i muzički program bit će dio ponude 28. internacionalnog festivala Sarajevska zima, istakao je direktor Festivala Ibrahim Spahić na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je naglasio da program tokom 44 dana, od 7. februara do 21. marta, obuhvata 31 koncert, a pored toga, koncerti Sarajevske zime bit će organizovani s Ambasadom Kine u Banjoj Luci i Mostaru.

Selekciju muzičkog programa obavio je Ognjen Bomoštar koji je kazao da će obuhvatiti široki spektar stvaralaštva sa svih strana svijeta pri čemu su zadovoljeni kriteriji koji inače zahtijeva muzika i svaka vrsta kulture.

Prvi put u Sarajevskoj zimi na muzičkom programu su dvije opere - Carmen i Safikada, te dva simfonijska koncerta gdje učestvuju naši diregenti, Samra Gulamović i Dario Vučić.

Raznovrstan muzički program upotpunit će gosti iz Meksika, Holandije, Danske, Kine, kao i iz okruženja - Makedonije, Srbije, Hrvatske... Najavljeni su koncerti klasične, savremene muzike, koncerti gitarista, pijanista, džez muzike i dr.

"Sarajevska zima je univerzalna i uvijek ćemo nastojati da takvi budemo u korist kulture", istakao je Bomoštar.

Ovogodišnja Sarajevska zima također donosi interesantan i raznolik filmski program, a za selekciju se pobrinula Lejla Panjeta. Po njenim riječima, ove godine ćemo imati priliku da vidimo 35 filmova, od kojih je 11 kratkih poput italijanskog filma "Anthropos III", a ostali su dugometražni.

Filmovi će biti prikazivani u UNITIC-u, Cinema Cityju, Art kinu Kriterion i Turskom kuturnom centru.

Bit će prikazani ciklusi danskog i japanskog filma, kao i revija filmova zemalja Višegradske grupe, što znači filmove iz Češke, Slovačke, Mađarske i Poljske. Gledaoci će biti u prilici vidjeti i jedan poljski film iz 2011. godine u 3D tehnici.

Također, na programu su i pet eksperimentalnih videa, tri kratka eksperimentalna igrana filma i italijanski dokumentarac "Veliki Makedonac".

Shodno generalnoj temi Sarajevske zime, kako je kazala Panjeta, radi se o apokaliptičnim, urbanim i postmodernim temama potrage za identitetom.