Kultura
159

BNP Zenica: Sezonu otvara "Majstor" reditelja Dine Mustafića

FENA
Bosansko narodno pozorište Zenica zvanično će otvoriti 64. pozorišnu i koncertnu sezonu gala premijerom dugo najavljivane predstave "Majstor" koju je po tekstu savremenog britanskog spisatelja Ronalda Harwooda režirao Dino Mustafić.

Prvo izvođenje predstave u kojoj glavnu ulogu igra Miralem Zubčević zakazano je za subotu, 7. septembra na velikoj sceni BNP-a Zenica.

U predstavi još igraju Snežana Vidović, Robert Krajinović, Lana Delić, Mugdim Avdagić, Faketa Salihbegović-Avdagić, Enes Salković i Nusmir Muharemović.

Komad "Majstor" je predložak za svojevrsnu studiju koja je vođena tokom procesa nastanka predstave, a bavila se filozofijom zla.

Ovo je priča koja je smještena u britanski okvir i bavi se velikim masakrom nad Jevrejima počinjenim tokom Drugog svjetskog rata.

Predstava govori o tome da li je pravda, koja nakon 50 godina pokušava ispitati i istražiti, došla na vrijeme, te da li ona optužuje ili amestira okrivljenog Romka Kozačenku kojeg tumači Miralem Zubčević.

Članovi grupe "Bel Canto" iz Zenice autori su muzike i u estetskom smislu predstavljaju posebno osvježenje na sceni.

Ovo im je prvi put da rade u jednom teatarskom projektu i oni nisu samo komponovali muziku za ovu predstavu, aranžirali je i orkestrirali, nego i igraju različite uloge.

Dramaturgiju potpisuje profesorica Ljubica Ostojić, scenografiju Vedran Hrustanović, a kostim Lejla Hodžić.

Koreografiju i scenski pokret je radio profesor iz Tirane Gjergj Prevazi.

Prva repriza predstave najavljena je za četvrtak, 12. septembra.

Za "Majstora" postoji već veliko interesovanje u zemlji i regionu, što potvrđuje poziv direkcije festivala Tuzlanski pozorišni dani, na kojem će biti izvedena u srijedu, 18. septembra.

Premijernoj izvedbi prisustvovat će i selektor poznatog kolumbijskog teatarskog festivala koji se održava u Bogoti.

U toku su pregovori o gostovanju predstave u Izraelu, saopćeno je iz BNP-a Zenica.