Plesni petak u Sarajevu
0

BKC: Violinist Stefan Milenković pričat će i slikati historiju tanga

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Sarajlije, ali i drugi gosti, večeras će u BKC-u imati priliku slušati i gledati "Priču o tangu" u izvedbi svjetski poznatog virtuoza na violini Stefana Milenkovića, Marka Hatlaka na solo harmonici te vokalno-instrumentalnog ansambla Ars Tango iz Sarajeva.

Na konferenciji za medije učesnici su najavili jednu temperamentnu večer u kojoj će posjetiteljima ispričati priču te ujedno oslikati historiju tango plesa, od njegovih početaka do danas.

"Većeras ćemo probati napraviti jednu temperamentnu večer. Imamo pjevače, igrat će se tango, svirat ćemo dosta starih, ali i modernijih plesova", kazao je Hatlaka.

Milenković je istakao kako se za tango počeo zanimati prije tri godine, kao i da će večeras pokušati razmijeniti tu energiju sa posjetiocima.

"Divno je biti ovdje. Moram reći da, iako živim blizu Čikaga, ove godine tamo još nisam vidio snijeg. Zato sam ga ovdje vidio i dovoljno mi je za narednih godinu dana", našalio se Milenković.

Dalje je kazao kako je cijeli ovaj projekt ustvari spoj njihove profesije i hobija te da mu se nekad čini da je to jedno te isto.

"Prije tri godine sam počeo plesati tango, a muzika mi je bila veoma bliska. Večeras ćemo pričati i slikati tu jednu historiju tanga, od njenih početaka pa do danas i želim da tu energiju prenesemo i na druge. Očekujemo jedan fin događaj i pretpostavljam da će se i publici svidjeti", naglasio je Milenković.

Na koncertu će izvesti repertoar najpoznatijih i naljepših kompozicija za tango koje su napisali legendarni Astor Piazzola, Carlos Gardel, J. Carlos Caceres. Svi zainteresovano ulaznice još uvijek mogu kupiti na blagajni BKC-a.