Premijera 10. februara
0

"Bjesnilo" Franca Ksavera Kreca u Kamernom teatru 55

FENA
Probe za novu predstavu "Bjesnilo", koju prema tekstu njemačkog pisca, reditelja i glumca Franca Ksavera Kreca postavlja reditelj Sulejman Kupusović na scenu Kamernog teatra 55, uspješno se realiziraju svakodnevno kako bi glumačka i ostala ekipa bila spremna za premijernu izvedbu 10. februara.

Potvrdio je to danas za Fenu reditelj Kupusović, naglašavajući da su pred glumce postavljene iznimno komplikovane i teške uloge, za koje je potrebna jaka psihička i fizička koncentracija. Posebno se to odnosi na mlade glumce angažirane za ovaj komad.

On naglašava da je u novu verziju "Bjesnila", za razliku od one koju je prije 31 godinu postavljao na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, ubacio dodatne elemente kao što je pitanje narkomanije, koji od glumca zahtjevaju poseban napor. Predstavu je u odnosu na prethodnu nazvao mnogo slobodnijom, drskijom i hrabrijom.

"Tekst na vrlo otvoren i sugestivan način govori o današnjem stanju u društvu kada su pale sve moguće moralne maske i kada je porodica u potpunosti izgubila bitku. Živimo u vremenu u kojem su ljudima usta puna crkve i džamije, Boga i Alaha, dok s druge strane imamo nevjerovatan pad morala i lažna zaklinjanja, te situacije da nam maloljetnici ubijaju, a djevojčice od 12 godina ostaju trudne", ističe Kupusović.

Na plakatu za predstavu iz tog će razloga pisati upozorenje da ona nije preporučljiva za osobe mlađe od 18 godina.

Scenografija i kostimi koje potpisuje Vanja Popović također su u pripremi, dok je muzika već odabrana. Kupusović najavljuje i nekoliko zatvorenih predpremijera.

Uloge u "Bjesnilu" nose Alma Terzić, Boris Ler, Mirsad Tuka, Sadžida Šetić, Rade Čolović i Senad Alihodžić.