Kultura
104

Bišćanin Josip Živković učestvovao na Ajyal Youth Film Festivalu u Dohi

Klix.ba
Bišćanin Josip Živković, osvajač ovogodišnje nagrade za najbolji video u kategoriji Teen Action na Sarajevo Film Festivalu, učestvovao je na ovogodišnjem prestižnom Ajyal Youth Film Festivalu u Dohi.

Zahvaljujući podršci roditelja i grada Bihaća Josip je kao član žirija imao priliku predstavljati svoj grad i Bosnu i Hercegovinu na ovom jedinstvenom filmskom festivalu.

"Prije nekoliko sedmica predložili su mi iz Sarajevo Film Festival da idem na Ajyal Youth Film Festival u Dohu, gdje bi trebao biti član žirija na tom omladinskom festivalu. Moja uloga, pored ostalih članova žirija, bila je odgledati filmove koji se takmiče za prvo mjesto, dati komentar na njih u usmenom obliku - u radionicama nakon projekcije, a te radionice su uvijek bile sa režiserom filma i ponekim glumcem. To je bilo iskustvo, pogledaš film koji ti se strašno (ne) svidi i onda na binu izađe ekipa koja ga je napravila, a u pismenom obliku smo mogli 'za sebe' pisati recenzije ako smo htjeli", kazao je Živković.
Na Festivalu su učestvovali mladi iz čitavog svijeta, te se Josip imao priliku družiti sa mladima iz Kanade, SAD-a, Meksika, Španije, Francuske, Italije, Belgije, Rusije, Makedonije, Libana, Tunisa, Egipta, Kuvajta, Katara, Bahreina, Palestine, Pakistana, Tajlanda..., saopćeno je iz kabineta gradonačelnika Bihaća.