Pregovori za dovođenje Zlatana
1

Biografija Zlatana Ibrahimovića od 14. aprila u bh. knjižarama

Piše: A. Dž.
Biografija jednog od najpoznatijih nogometaša današnjice, Zlatana Ibrahimovića, "Ja sam Zlatan" pojavit će se na policama bosanskohercegovačkih knjižara 14. aprila, potvrdila je za Sarajevo-x.com Ida Hamidović, urednica Buybooka, izdavačke kuće koja je dobila ekskluzivna prava za objavljivanje knjige.
Prava za objavljivanje biografije švedskog nogometaša bosanskohercegovačkih korijena Zlatana Ibrahimovića Buybook je dobio još u novembru. Međutim, agencija Bonnier Group, koja ima prava za objavljivanje knjige, i Zlatanov brand menadžer su ubrzo nakon toga zatražili da se datum objavljivanja prolongira u cijeloj regiji.

Zlatan odobrio objavljivanje

"Nakon dugotrajnih pregovora i jake argumentacije s naše strane da knjiga treba biti objavljena čim prije, u srijedu 14. marta smo dobili odobrenje Bonnier agencije i Zlatana Ibrahimovića lično, da se knjiga 14. aprila pojavi u prodaji. Pored ove izvrsne vijesti, obradovani smo i odobrenjem ekskluzivnih regionalnih prava", naglašava Hamidović.

Pripreme za objavljivanje knjige, koja je pobila sve rekorde prodaje u Švedskoj, su u završnoj fazi, zahvaljujući, kako kaže Hamidović, angažmanu i predanosti prevoditelja Ševke Kadrića.

Pojava ove kontroverzne biografije je izazvala veliku pažnju, kako medija, tako i publike u cijelom svijetu, pa je tako i Buybook proteklih mjeseci bio zatrpan mailovima, pozivima i upitima kada će knjiga izaći.

"Sada smo konačno u prilici obavijestiti naše čitatelje da će knjiga izaći 14. aprila, a Buybook je u pregovorima za dolazak Zlatana Ibrahimovića, povodom čega bi bila upriličena velika promocija ovog naslova", kaže Buybookova urednica.

Priča o čudesnom uspjehu i suštini nogometa

Knjiga je u Švedskoj već prodana u više od nevjerovatnih milion primjeraka. Objavljena je i u Norveškoj, Finskoj, Italiji, Poljskoj, Mađarskoj i na Islandu, gdje su također zabilježene odlične prodaje. Englesko izdanje se pojavilo sredinom februara kao aplikacija za iPad, što je prva interaktivna biografijska aplikacija na svijetu.

Knjiga "Ja sam Zlatan" je službena biografija Zlatana Ibrahimovića, najuspješnijeg švedskog nogometaša ikada i jednog od najvećih igrača današnjice. Zlatanova priča, prava priča o uspjehu, započinje opisom njegovog odrastanja u opasnim imigranatskim predgrađima Rosengårda, izvan grada Malmöa, nastavlja otkrićem Zlatanovog jedinstvenog talenta i prati njegov boravak u nekim od najvećih evropskih nogometnih klubova: Ajax, Juventus, Inter, Barcelona i Milan.

Biografiju je napisao David Lagercrantz, autor poznat u Švedskoj i po nevjerovatnim biografijama i po vrlo hvaljenim književnim djelima. Nakon što je proveo mnogo sati intervjuirajući Zlatana, Lagercrantz je uspio uhvatiti njegovu, ne samo osobnu, nego i nikada prije ispričanu priču.

Također, bilježi jedinstveni glas imigrantskog klinca, odraslog na ulici, koji je sada jedan od deset najbolje plaćenih nogometaša na svijetu. Ova jedinstvena priča nije samo obična sportska biografija, to je priča s književnim kvalitetama o čudesnom uspjehu i o suštini nogometa.