Kulturni događaj Evrope
0

Bijenale u Konjicu posjetilo 5.000 ljubitelja umjetnosti

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Od 27. maja, kada je zvanično otvoreno, Bijenale savremene umjetnosti D-O ARK Underground u Titovom Atomskom skloništu u Konjicu posjetilo ju više od 5.000 ljubitelja savremene umjetnosti, javljaju organizatori.

Osim toga brojni svjetski mediji izvještavali su o ovom događaju koji je ocijenjen kao kulturni događaj Evrope.

Ugledna britanska TV kuća BBC emitirala je reportažu u kojem je Bijenale ocjenjeno kao najznačajniji likovni događaj ikada održan u Bosni i Hercegovini.

Zahvaljujući fotografijama Zijaha Gafića, čitatelji New York Timesa su, također, mogli vidjeti brojne radove od 44 umjetnika koja su učestvovala na Bijenalu.

Prilozi o Bijenalu su također emitirani i u Njemačoj, Finskoj, Austriji, Srbiji, Hrvatskoj, Turskoj i Italiji.

Podsjećamo, Ministarstvo odbrane BiH, u čijoj nadležnosti je Objekat D-O ( Atomsko sklonište) dozvolilo je da se, uz posjete koje organizira Turistička zajednica Konjic, ponedeljkom, srijedom i petkom može obići objekat Atomskog skloništa i pogledati više od 60 umjetničkih radova koje su umjetnici iz 18 zemalja svijeta postavili u ovom neobičnom prostoru.

Bijenale se zvanično zatvara 27. septembra 2011. godine, a novi ciklus sa partnerima iz Turske i Hrvatske počinje u oktobru ove godine.