Dino Mustafić
0

"BiH nema kulturnu strategiju, ali ima najviše ministara kulture"

FENA
Dino Mustafić
Dino Mustafić
U kulturne sisteme BiH i zemljama regiona umiješala se politika, a kulturne institucije su mnogima postale teret. Zbog takvog stanja kulturni radnici moraju ozbiljnije kreirati kulturne politike i okupljati snage koje su u stanju da utiču na pozitivne promjene u funkcioniranju kulturnih institucija u regionu.

To je rečeno danas u Sarajevu na panel-diskusiji „Kulturna politika na Balkanu između prošlosti i evropskih integracija“, na kojoj su nezavisni kulturni radnici i aktivisti iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore govorili o stanju kulture u regionu te budućem funkcioniranju institucija kulture i komunikaciji između nezavisnih umjetničkih organizacija i državnih institucija.

Po riječima direktora MESS-a Dine Mustafića, inače organizatora današnjeg skupa, zajedno s nezavisnom regionalnom kulturnom fondacijom Hartefakt, BiH je zemlja bez kulturne strategije i s najviše ministara kulture, a ni Dejtonski ustav nije se bavio kulturom.

Rečeno je da je situacija nešto bolja u Srbiji i Crnoj Gori, ali da i tamo nedostaju mnogi podzakonski akti kada je riječ o provedbi zakona koji se tiču kulture tako da ti zakoni ne mogu biti u primjeni.

Hartefakt i MESS će u narednom periodu angažirati radne grupe koje će se baviti detaljnom analizom postojećeg stanja u kulturi i kreiranjem alternativnih modela kulturne politike, a skup u Sarajevu predstavlja samo početni impuls u procesu realizacije tih aktivnosti. Također, predstavnici ministarstva kulture koji su bili pozvani na današnji skup, a nisu se odazvali, kako je naglašeno, imat će priliku da čuju mišljenja nezavisnih aktera o radu institucija kulture i konkretne prijedloge za poboljšanje kulturne politike.