Kultura
0

BiH i Crna Gora u projektu "Knjigom preko granica"

Sarajevo-x.com
Na centralnom trebinjskom trgu Platani otvorena je prva od šest izložbi knjiga koju, u okviru programa „Prekogranična saradnja“, pod nazivom "Knjigom preko granica", realiziraju partneri iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore: Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, Centar za kulturu Plužine, Udruženje izdavača i knjižara CG i Ženska inicijativa, a finansira Evropska unija.

U ulozi domaćina iz Trebinja, Agencije za mala i srednja preduzeća, Aleksandar Kurtović je pozdravio i predstavio učesnike u izložbi, poželivši im ugodan boravak u Trebinju i puno uspjeha u realizaciji projekta.

Dr. Ismet Ovčina, direktor NUBBiH, je u svom obraćanju publici i medijima ovom prilikom istakao da je saradnja ove vrste od neprocjenjivog značaja za kulturnu javnost Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kao i cijelog regiona, i izrazio zadovoljstvo što je NUBBiH partner u ovom projektu, koji potvrđuje tezu da knjiga nadilazi sve granice.

Slavica Striković, u ime partnera iz Crne Gore, predstavila je rad "Ženske inicijative" i apostrofirala ulogu i položaj žene u književnosti i svim sferama života. Kazala je da zbog ovoga projekat ima posebnu energiju, emociju i misiju.

"Kvalitetna i dobra knjiga u stanju je da briše sve granice, stvara pomirenja i da gradi dobre odnose među ljudima, kako bi ovaj zapadni Balkan izgledao onakav kakvim ga svi želimo", rekla je Striković.

Skupu se obratio i Dobroslav Ćuk, načelnik Opštine Trebinje, koji je u svom govoru poseban akcenat stavio na događaje s kraja prošlog vijeka, koji su potresali ove prostore, skoro u potpunosti prekinuli kulturne veze, a naročito komunikaciju između različitih kulturnih scena širom ovih prostora.

"Kao autentična slika jednog prostora, kultura, kulturna dobra, kulturno stvaralaštvo i kulturni poslenici različitih profila jesu most ka razumijevanju različitosti, ka zajedničkoj budućnosti raznolikih kulturnih prostora. Kao takva u cjelini, kultura je u funkciji uspostavljanja i razvoja tolerancije među ljudima i narodima, jačanja dijaloga, a zasigurno može da posluži povezivanju regiona, ekonomskoj perspektivi i razvoju dobrih međususjedskih i političkih odnosa među narodima i državama", kazao je Ćuk, nakon čega je proglasio izložbu otvorenom.