Kultura
33

Biblioteka Sarajeva bilježi veliku posjećenost u ljetnom periodu

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Mnogi zaljubljenici u pisanu riječ vrele ljetne dane, a posebno vrijeme godišnjih odmora, vole provesti odmarajući u druženju s knjigom, na šta ukazuje i izuzetno velika posjećenost svih šesnaest odjeljenja Biblioteke Sarajeva.

Kako je potvrdila Feni bibliotekarka u Centralnom odjeljenju Biblioteke Sarajeva, smještenoj u Mis Irbinoj ulici, Dženana Hadžiabdić, zabilježen je veliki broj posjeta ovom odjeljenju tokom posljednjih nekoliko mjeseci.

"Potreba za knjigom je velika. Znatan broj naših korisnika koji odlaze na odmor žele uvijek da imaju pri ruci neku knjigu da se na taj način odmore gdje god da provode godišnji odmor. Ne radi se samo o ljudima koji rade, već i učenicima i studentima, koji pored stručne literature i lektira čitaju i druge knjige zato što to vole i jer imaju izgrađenu naviku čitanja", kazala je Hadžiabdić.

Također, ona dodaje i da veliki broj penzionera voli da čita, te se u ovim toplim danima na određeni način "rashlađuju" odmarajući u hladovini svojih domova uz knjigu.

Biblioteka Sarajeva ove je godine zabilježila porast broja korisnika, a zasluga za to su Dani otvorenih vrata ove biblioteke, organizirani u maju, kada je korisnicima bilo ponuđeno besplatno učlanjenje. Tada je primljeno 8.000 novih članova.

Hadžiabdić navodi da ova Biblioteka pokušava da prati bogatu izdavačku djelatnost tokom godine. Njeni uposlenici posjećuju sve sajmove knjiga koji se održavaju u BiH, što bude prilika za nabavljanje novih naslova, posebno beletristike i lektire, obnavljajući tako bibliotečki fond.

Biblioteka Sarajeva u prvih šest mjeseci ove godine bilježi 12.000 korisnika, a godišnja članarina iznosi 15 KM.