Kultura
0

BHRT: Svečani prijem za pjesnika Milu Stojića, dobitnika Goranovog vijenca 2007.

FENA
Radio-televizija BiH organizirala je danas svečani prijem u povodu dodjele najprestižnije hrvatske nagrade za poeziju Goranov vijenac književniku Mili Stojiću, uredniku redakcije za kulturu BH radija 1.

Stručno povjerenstvo za dodjelu nagrade Goranov vijenac, jednoglasno je odlučilo da ovo priznanje za 2007. za ukupan doprinos hrvatskom pjesništvu dodijeli pjesniku Mili Stojiću.

Kako je navedeno u obrazloženju nagrade, riječ je o autoru jednog od najprovokativnijih i najzanimljivijih opusa savremenoga hrvatskog i bosanskohercegovačkog pjesništva.

Direktor BHRT-a Mehmed Agović čestitao je Stojiću na prigodnom prijemu organiziranom u prostorijama BHRT-u na ovoj, kako je kazao, velikoj nagradi.

To je značajno priznanje za jednog člana tima BHRT-a, te stoga dio nje pripada i ovom kolektivu, ustvrdio je Agović.

O liku i djelu Stojića govorio je i pjesnik Ivan Kordić, koji je kazao kako ga je Stojićeva poezija oduvijek radovala, te je takav slučaj i s njegovom novom knjigom "Priznanje".

Stojić u svom pjesničkom opusu piše o vječnim temama poput života, ljubavi, mira, radosti, sna i one obično budu obrađene s njihovim suprotnostima smrću, mržnjom, ratom, tugom, stvarnošću.

I sam laureat ovogodišnjeg Goranovog vijenca priznaje kako poezija uvijek želi ukrasti malo radosti i ljepote od ove prilično tegobne bh. stvarnosti.

Na prigodnoj prezentaciji stihove iz Stojićevog repertoara recitirala je glumica Hasija Borić.

Goranov vijenac, nagrada za poeziju ustanovljena je 1971. godine i zamišljena je kao krunska potvrda iznimnih opusa hrvatskog pjesništva. Uručuje se na prvi dan proljeća, 21. marta u Lukovdolu, rodnom mjestu Ivana Gorana Kovačića.

Ovogodišnji dobitnik Mile Stojić rođen je 1955. godine u Dragićini, BiH. Studij južnoslavenskih književnosti i jezika diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Do juna 1992. živio je u Sarajevu od pisanja i uređivanja književnih publikacija. Nakon toga radi kao lektor na Slavističkom institutu Sveučilišta u Beču. Živi i piše između Beča, Zagreba i Sarajeva.