Kultura
0

Bh. umjetnici na izložbi murala u Barceloni

Sarajevo-x.com
Sandin Međedović i Miran Lazić
Sandin Međedović i Miran Lazić
Bosanskohercegovački umjetnici Sandin Međedović i Miran Lazić, kao jedini predstavnici iz jugoistočne Evrope, učestvovat će na kolektivnoj izložbi murala u Barceloni.

Fondacija Joan Miró organizator je izložbe "Murals", a umjetnici će od 7. do 19. februara 2010. na zidovima galerije oslikavati mural pod radnim nazivom "Segments".

Izrada murala na području BiH pobrala je simpatije poštovalaca ove umjetnosti širom svijeta, kada je u Sarajevu naslikan najveći mural na Balkanu, dug 45 metara, kao i održavanje internacionalnog graffiti festivala "Balkan Express".

"Velika je čast da, zajedno sa kolegom Miranom, predstavljam BiH na ovako impozantnom projektu. Nakon što su na Internetu pronašli naše radove, predstavnici Fondacije su nas kontaktirali. Izrazili su želju da naš stil rada bude dio predstojeće izložbe. Dobili smo zadatak da osmislimo, a kasnije i oslikamo dio murala koji se odnosi na Street Art Collection", navodi Sandin Međedović.

U periodu od 19. februara do 6. juna posjetitelji izložbe u Barceloni moći će uživati u autorstvu 10 timova umjetnika iz cijelog svijeta, među kojima su i predstavnici naše zemlje, UTRcrew, koji su u ovom segmentu umjetnosti poznati pod imenima DREAM83 (Sandin Međedović) i BUGZ36 (Miran Lazić).

Kreativni prostor predstavljat će simbiozu šarolikosti izražaja zidnih slikara današnjice. Proces oslikavanja bit će dostupan na DVD-u, kako bi javnost stekla uvid u proces nastajanja ovog umjetničkog djela.