Međunarodni dan teatra
0

Bh. teatri na rubu egzistencije

FENA
Gradimir Gojer
Gradimir Gojer
Spas bosanskohercegovačkih teatara nije u davanju bilo kakvog novca, jer to predstavlja samo gašenje požara, već u sustavnoj svakodnevnoj brizi države o njima i ulaganju u njihov razvoj, okosnica je poruke koju je direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Gradimir Gojer uputio danas povodom 27. marta, Međunarodnog dana teatra.

On je na konferenciji za medije u Sarajevu poručio da bh. teatri nemaju razloga za slavlje ni na njihov dan jer su dovedeni na rub egzistencije, preživljavajući u anticivilizacijskom odnosu države prema tim institucijama kulture i duhovnosti.

Posebno je u poruci akcentirao slučaj mostarskih teatara koji su dokaz totalnog kraha tamošnjih gradskih vlasti, jer do danas nisu ništa učinili kako bi se situacija, materijalna i svaka druga, u tim kućama kulture popravila.

"Situacija u mostarskim teatrima je paradigmatična,ona je direktni atak vlasti na pravo građana na kulturu i obrazovanje. Dižem svoj glas protiv osione bh. vlasti koja ne čini ništa za unaprjeđenje teatarskog života u BiH", kazao je Gojer.

Uputio je apel vlastima da riješi osnivačka prava mostarskih teatara, naglašavajući da nikakav novac neće riješiti njihovu agoniju, već isključivo rješavanje statusa.

Za spas mostarskih teatara danas će se, zajedno s predstavnicima iz Sarajeva, oglasiti i grupa hrvatskih teatarskih radnika u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) Zagreb.

Upozorio je također na činjenicu da je neradom sadašnje vlasti došlo do potpunog gašenja razmjene bh. teatara, kao najvažnijeg dijela teatarskog života. Ništa se ne radi ni na umrežavanju teatarskih kuća u BiH niti se ulaže u nabavku savremene tehnologije.

"Smatram da voda nije došla do grla na bh. teatarskoj sceni, već je odavno glava potopljena. Bojimo se da će sudbina mostarskih teatara postati infekcijom u BiH, a najveća će tragedija ove države biti kada mi zašutimo", naglasio je Gojer.

Jednom od najvećih kulturnih tragedija ove zemlje nazvao je činjenicu da Narodno pozorište Sarajevo, posebno jedina Opera i Balet u BiH, igraju samo za građane Sarajeva, iako pozive za gostovanja dobijaju iz svih bh. gradova.

"Glumci, reditelji, scenografi, kostimografi, baletni i operni umjetnici, nisu nikada bili, siguran sam u to, potrebniji nego danas da bi razbili beznađe koje ovdašnja politika sije, a koje podstiču gospodarstvenici bez gospodarstva, privrednici bez privrede. Tek, sanjari su ti koji mogu, na trenutak bar, promijeniti tragička obzorja naših istinskih ljudskih besperspektivnosti", zaključuje Gojer u poruci.

U NP Sarajevo večeras će povodom Međunarodnog dana teatra biti odigrana predstava "Građanin plemić" Jean-Baptiste Molièrea.