Kultura
151

Bh. svakodnevnica kroz karikaturu: Rešad Sultanović prvi put izlaže u rodnom Kladnju

Piše: Š. B.
U sklopu prvih "Susreta zavičajnih stvaralaca" u Kladnju, organizovana je prva samostalna izložba poznatog karikaturiste Rešada Sultanovića pod nazivom "Naša svakodnevnica kroz karikaturu".

U holu kladanjskog Doma kulture predstavljeno je stotinjak njegovih karikatura koje u cijelosti, na satiričan način, odslikavaju, bh. svakodnevnicu.

Sultanović je do sada imao izložbe širom svijeta, a njegova djela, ukoliko nisu bila nagrađivana, barem su ulazila u uži izbor za nagrade te dospijevala i u kataloge i izložbe prestižnih festivala.

"Veliko priznanje mi je bilo što sam, u sklopu 30. jubilarne "Sarajevske zime“ imao tu čast da se predstavim i da obilježim 30 godina javnog rada sa svojim radovima i da dobijem pozitivne kritike od sarajevske publike", rekao je umjetnik.

Za njega ipak, poseban osjećaj predstavlja izložba u rodnom Kladnju.

"Puno je tu emocija, pa i treme. Ovo je mala sredina i ovakvi događaji su zaista rijetki, ali je izložba premašila moja očekivanja. Zahvalan sam na prilici da svoj rad prezentujem kladanjskoj publici", dodaje Sultanović.

Rešad Sultanović je rođen u Kladnju 1955. godine, a trenutno živi i radi u Sarajevu i Kladnju. Redovni je član Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti BiH, kao i Hrvatskog društva karikaturista.

Sultanović ima status istaknutog umjetnika, a do sada je osvojio preko trideset domaćih i međunarodnih nagrada te stotinjak priznanja. Učestvovao je i na više od 600 kolektivnih izložbi širom svijeta.

Izložba je organizirana uz pomoć JU“ Biblioteka“ Kladanj i Općine Kladanj, a za javnost će biti otvorena narednih sedam dana