Kultura
0

Bh. stvaraoci za djecu sudjeluju na "Zmajevim dečijim igrama"

FENA
Kreatori susreta stvaralaca za djecu s područja zemalja bivše Jugoslavije "Vezeni most" i nagrade "Mali princ" - Šimo Ešić, Jozo Tunjić i Mirjana Tahirović iz Tuzle predstavit će u četvrtak 8. juna tu manifestaciju na 49. "Zmajevim dečijim igrama" koje se do 11. juna održavaju u Novom Sadu.

Organizator susreta "Vezeni most" su izdavačka kuća "Bosanska riječ" i Udruženje prijatelja knjige "Mali princ" iz Tuzle, a ta manifestacija okuplja dječije pisce iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i BiH. Kruna susreta je nagrada Mali princ za najbolju dječiju knjigu objavljenu na području pomenutih zemalja koju čini stilizovana figura Malog princa rad akademskog kipara Enesa Sivca.

"Zmajeve dečije igre" su festival stvaralaštva za djecu koji okuplja stvaraoce za djecu i djecu iz zemalja regiona, a na toj manifestaciji će ove godine iz BiH sudjelovati i pisac za djecu Ranko Pavlović iz Banja Luke, te grupa djeca iz BiH.

Junskim programima "Zmajevih dečijih igara" ove godine su predviđeni programi koji se održavaju na ulici. Preko dvije scene, što će biti postavljene na Trgu slobode i kod Zmajevog spomenika, prodefilovat će oko 3.000 djece koja će pjevati, igrati i glumiti.

Drugi dio programa bit će organiziran u zatvorenom prostoru u okviru kojeg će, između ostalog, biti postavljena izložba ilustracija za knjigu pisca za djecu Dragana Lukića "Vozač dečijih kolica" i promoviran broj časopisa "Detinjstvo" koji je u cjelosti posvećen Draganu Lukiću. Pokojni Dragan Lukić bio je i počasni predsjednik "Zmajevih dečijih igara".

"Zmajeve dečije igre", kao Međunarodni centar književnosti za djecu u Novom Sadu djeluju već 49 godina, a glavna manifestacija te institucije kulture koja brine o stvaralaštvu za djecu su junski programi.