Kultura
0

BH Radio 1: Uručeno priznanje "Glumac godine" Alenu Muratoviću

FENA
Ovogodišnjem laureatu priznanja "Glumac godine" Alenu Muratoviću, koje tradicionalno dodjeljuje Redakcija dramskog i dokumentarnog programa BH Radija 1 za izuzetan glumački angažman i stvaralački doprinos u realizaciji radiodrame, na prigodnom druženju je uručeno danas u Sarajevu.

O Muratovićevom glumačkom angažmanu te doprinosu bh. glumačkoj i kulturnoj sceni govorio je profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Admir Glamočak.

Nekoliko prigodnih riječi o ovogodišnjem laureatu kazali su i urednik Dramskog i dokumentarnog programa BH Radija 1 Miralem Ovčina te direktorica BH Radija 1 Senada Ćumurović.

Alen Muratović, navodi se u obrazloženju BH Radija 1, svojim je glumačkim doprinosom obilježio ovogodišnju produkciju Redakcije dramskog programa, učestvujući u gotovo svim važnim radiodramskim projektima.

Preuzevši nagradu, Muratović je naglasio da ona za njega predstavlja veliko priznanje za glumački rad, posebno zbog toga što je zaljubljen u radio i kao čovjek i kao glumac. Ona ujedno predstavlja i činjenicu da je neko prepoznao vaš glumački kvalitet, posebno na radiju gdje se samo jednim sredstvom – vlastitim glasom mora iskazati sva izražajnost.

Alen Muratović glumac je mlađe generacije, zaposlen na Akademiji scenskih umjetnosti, koji je u svijetu radiodrame prisutan već pet godina.

Ostvario je niz značajnih uloga u radiodramama, među kojima su i "Rush hour" (A. Mazgić), "Hot line" (M. Bazdulj), "Nije čovjek ko ne umre" (V. Stojanović) te "Rez" (D. Džamonja). Posebno mjesto u njegovom repertoaru zauzimaju djela bh. pisaca, kao što su "Muzika zidnih satova" Mustafe Zvizdića i "Pod pritiskom" Faruka Šehića.