Kultura
2

Bh. profesionalci i kreativci pripremaju prvi hip-hop mjuzikl "Promjena"

Klix.ba
Počele su pripreme za prvi bh hip-hop mjuzikl pod nazivom "Promjena",koji se realizuje uz saradnju Sarajevskog ratnog teatra i Udruženja "Scena".

U projektu je angažovan veliki broj učesnika.

Uz glumačku ekipu koju čine Admir Šehović, Davor Golubović, Elma Juković, Ena Kurtalić, Sanjin Arnautović, Edin Avdagić, Nina Đogo i Davor Sabo na sceni će se naći četrnest plesača i grupa muzičara.

Koreograf predstave je Željko Božić koji je sa svojim koreografijama osvojio približno sto titula na festivalima i takmičenjima.

Organizacija IDO (international dance organization) ga je proglasila za koreografa godine i tako je ušao u njihov Hall of fame. Kao pedagog na području hip hopa gostovao je u 15 evropskih zemalja. Također, održavao je radionice za Mess dance company u Sarajevu.

Na kastingu je izabrano 11 plesača. Plesnu postavu čine Ada Kogovšek, Andreja Vakselj, Anisa Kete, Matej Bedić, Miljan Nojić i Nan Jordan iz Slovenije te mladi sarajevski plesači Dženita Hasečić, Tarik Osmanagić, Benjamin Zametica i Faris Dizdarević uz podršku b-boyeva Omara Kupusa, Ademira Alimanovića i Benjamina Brankovića.. Osim njih na sceni će nastupiti bh beatboxer Adnan Pacoli uz muzičku pratnju Timura Abaspahić na gitari i Almira Spahića na harmonici.

Muziku za predstavu radili su Adnan Hodžić i Amar (Kapo ) Berbić dok je za tekstove zadužen Admir Čular Gaggo iz hip-hop sastava Strava škola.

Za vizuleni identitet predstave zadužen je Admir Šljivnjak student likovne Akademije u Sarajevu.

Hip-hop mjuzikl u BiH je autorski projekat Admira Crvčanina koji potpisuje scenario i režiju dok je producentica projekta Amira Kudumović.

Premijera je zakazana za 18. april 2014., nakon čega slijedi i prva repriza 19. aprila.

Generalni medijski pokrovitelj projekta je portal Klix.ba.