Gradimir Gojer
0

"Bh. pisci su pastorčad države BiH"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Upravni odbor i članovi Društva pisaca BiH sutra će, na redovnoj Skupštini, razmatrati sve tekuće probleme s kojima se kao jedna od vodećih kulturnih institucija u državi susreću.

Problema je mnogo, istakao je danas na konferenciji za novinare predsjednik Društva Gradimir Gojer, a aktualna vlast se prema bosanskohercegovačkim piscima odnosi kao prema pastorcima.

On je položaj pisaca ocijenio sramnim.

"Godinama apeliramo da se riješi prostor za Društvo pisaca, da se poboljšaju uvjeti za rad, da se pokrene pitanje davanja prinadležnosti istaknutim članovima Društva. Čak smo i kreirali kriterije za prinadležnosti i već dva mjeseca čekamo da nas primi predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić da mu predamo ovu inicijativu", objasnio je Gojer.

Dodao je da je poražavajuća činjenica da niti jedan od 160 članova Društva nije u planu nadležnih za poziciju konzula ili kulturnog atašea BiH u bilo kojoj zemlji.

"Čini se da mi svima smetamo jer imamo članove i iz Čapljine i Širokog Brijega kao i Banje Luke i zapadnog Mostara. Smetamo im jer smo pismeni i s nama ne mogu manipulirati", kazao je Gojer.

Pored redovnog godišnjeg izvještaja, Skupština će biti prilika i da se otvoreno progovori i o nezastupljenosti bh. pisaca u školskim programima.

"Pisci dijele traume bh. društva. Ponižavajuće je koliko su bh. pisci zastupljeni u školskim programima. Gotovo nikako. A mi imamo nevjerovatne književnike", kazao je član Upravnog odbora Društva Hadžem Hajdarević.

Koliko država uistinu zapostavlja bh. pisce i koliko je BiH, u ovom segmentu, još u srednjovjekovnom periodu, dovoljno govori činjenica da je Društvo imalo dovoljno sredstava tek da uspostavi suradnju s jednim društvom - Društvom pisaca iz Hrvatske. U isto vrijeme, Društvo pisaca Hrvatske takvu vrstu suradnje ima s 18 evropskih društava pisaca.

Omjer 1:18 je i više nego sraman za zemlju iz koje je potekao nobelovac Ivo Andrić, a čiji pisci svakodnevno osvajaju prestižne evropske i svjetske nagrade, rečeno je na pres-konferenciji.