Kultura
0

Bh. muzeji zajedno za Međunarodni dan i Evropsku noć muzeja

Klix.ba
Svake godine od 1977. godine Međunarodni savjet za muzeje (ICOM) organizira Međunarodni dan muzeja, koji predstavlja jedinstven događaj za međunarodnu muzejsku zajednicu.

Na ovaj dan, muzeji sudjeluju u planiranju različitih kreativnih događaja i aktivnosti koje se odnose na temu Međunarodnog dana muzeja, naglašavajući time važnost uloge muzeja kao institucije koje služi društvu i njegovom razvoju.

Cilj Međunarodnog dana muzeja je da se podigne svijest o tome da su muzeji važna sredstva kulturne razmjene, obogaćivanja kultura i razvoja uzajamnog razumijevanja, suradnje i mira među narodima. Posljednjih godina ova ICOM-ova manifestacija uključuje i projekat Evropska noć muzeja (16. maj) koja se vezuje za Međunarodni dan muzeja (18. maj). Kako bi se prilagodili publici, ove manifestacije se obično se obilježavaju zajedno na isti dan i u subotu koja je najbliža 18. maju. Ove godine Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja obilježit će se 21. maja.

ICOM BiH i muzeji širom Bosne i Hercegovine će i ove, 2016. godine, jedanaesti put zaredom, biti dio velike svjetske muzejske zajednice koja obilježava Međunarodni dan i Evropsku noć muzeja. Ovogodišnja manifestacija Međunarodni dan i Noć muzeja u cijelom svijetu obilježiti će se pod nazivom "Muzeji i kulturni krajolici-pejzaži".

Kada je riječ o obilježavanju ovih datuma kod nas, novitet ove godine je da će muzeji iz Sarajeva prvi put nastupiti jedinstveno u organizaciji ICOM-a BiH i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Kantona Sarajevo. Prepoznavši važnost ove manifestacije projekat su kao partneri podržali Centrotrans i Fond memorijala odnosno Spomenički kompleks Tunel D-B.

U obilježavanju će učestvovati 21 muzej iz Sarajeva, a za zainteresovane posjetioce obezbijeđen je i besplatan autobuski prevoz koji će po predviđenoj ruti saobraćati cijeli dan do ponoći. Ulaz u sve muzeje, koji učestvuju u obilježavanju ovog datuma, njihove postavke, izložbe i ostale sadržaje koji su pripremljeni za taj dan je besplatan, a svi muzeji će za posjete biti otvoreni do ponoći.

Pripremljeni programi i sadržaji muzeja za taj dan nalaze se na zajedničkom flajeru koji će se dijeliti građanima u cilju njihovog boljeg informiranja a u svrhu promocije same manifestacije i boljeg informiranja građana odštampani su i zvanični plakati sa svim informacijama.

Raspored saobraćanja organiziranog besplatnog prevoza za Dan i Noć muzeja:

Stanice: Vijećnica – Bošnjački institut – Muzeji – Ilidža (terminal) – Tunel spasa Polazak ispred Vijećnice u 09:00, 11:00, 14:00, 17:00, 19:00, 21:00, 23:00 Polazak ispred Tunela spasa u 10:00, 12:00, 15:00, 18:00, 20:00, 22:00, 24:00

Autobus Centrotransa će biti obilježen zvaničnim plakatom Dana i Noći muzeja, te će na vidnom mjestu imati istaknuti natpis kako bi ga građani lakše mogli uočiti.