Kultura
0

Bh. književna dijaspora na sarajevskom Sajmu knjige

FENA
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i ove godine je organizator i pokrovitelj predstavljanja književnog stvaralaštva i izdavaštva bh. dijaspore na Međunarodnom sajmu knjige koji će od 22. do 27. aprila biti održan u Sarajevu.

Pomoćnica ministra Ruzmira Tihić-Kadrić kazala je Feni da je sajam odlična prilika da se u BiH, ali i šire, sazna više o književnom stvaralaštvu bh. dijaspore.

"BiH u dijaspori ima izuzetna književna imena čija djela osvajaju prestižne nagrade u državama širom svijeta. Time oni na najbolji način promoviraju bh. kulturu, a samim tim i svoju domovinu BiH. Osim što pišu na maternjem jeziku, bh. stvaraoci u dijaspori pišu i na jezicima država u kojima borave", kaže Tihić-Kadrić.

Na ovogodišnjem sajmu, pod pokroviteljstvom ministarstva, izlagat će imena poput Predraga Fincija, Midhata Ajanovića, Ismeta Bekrića, Jasne Šamić, Šime Ešića, Osmana Arnautovića, Gorana Savića, Ševke Kadrića, Branimira i Senade Marjanović...

"Tu su i dva mlada pisca, dobitnika nagrada za najbolje useljeničke pisce - Zulmir Bečević u Švedskoj i Saša Stanišić u Njemačkoj, kao i autorica Hedina Sijerčić-Tahirović s romskim bajkama i pričama na romskom i bosanskom jeziku i pričama za djecu na romskom i engleskom jeziku", kazala je Tihić-Kadrić.

Pod pokroviteljstvom ministarstva izlagat će i izdavačke kuće "Preporod" iz Hrvatske, "Bosanska riječ" Wuppertal i "Hamlet forlag" iz Švedske.