Zagreb
0

Bh. izdavači na sajmu knjiga Interliber

Sarajevo-x.com
Danas je na Centralnoj pozornici paviljona 6 na 31. međunarodnom zagrebačkom sajmu knjiga Interliber predsjednik Udruženja izdavača i knjižara BiH Ibrahim Spahić sa književnikom Ibrahimom Kajanom promovisao ovogodišnju izdavačku produkciju bh.B izdavača.

Ovrćući se na ovogodišnju izdavačku produkciju bh izdavača Spahić je istakao da posebnu pažnju u oblasti kulturno-historijske i prirodne baštine BiH zavređuju djela IK Sarajevo Publishing iz edicije kulturno naslijeđe, djela koja se bave poviješću BiH IK Magistrat i University press, Orijentalnog instituta, Instituta za istoriju, Arhiva BiH i Zemaljskog muzeja BiH.

Bosna i Hercegovina je obogaćena i sa izvanrednim monografijama između ostalog Monografijom "Mostar u slici i riječi“ koju je izdala kuća Stanek iz Mostara posvećenu gradu Mostaru.

U izdavačkoj produkciji izdvajaju se i djela iz istorije i umjetnosti: Dževad Hozo "Grafika“ koju je objavila ANUBIH štampanu u Grafotisku; Metka Krajger Hozo "Metode slikanja i materijali“ koju je objavila Izdavačka kuća Kult B i izvrsni katalozi Umjetničke galerije BiH "Retrospectum“ i drugih umjetničkih institucija.

Spahić je naglasio važnost digitalnih izdanja koju je ostvarila Narodna i univerzitetska bibilioteka RS Banjaluka, Zemaljski muzej BIH u saradnji sa Media centrom iz Sarajeva.

U oblasti izdavačke djelatnosti - objavljivanje izabranih djela bh pisaca izdvajaju se: ZONEX EX LIBRIS Izabrana djela Ćamila Sijarića, Izabrana djela Tvrtka Kulenovića u izdanju kuća: Planjax, Connectum i IPC, kao i izvrsna izdanja savremenih bh. autora IK Zalihica.

Na sajmu su prisutne izdavačke kuće koje su obilježile ovogodišnju izdavačku djelatnost, TKD Šahinpašić "Balada o Bohoreti“, kao i Petar Kočić sa izvrsnim prevodima savremenog pjesništva, Zoro, Buybook i drugi koji svojim izdanjima izazivaju posebnu pažnju na Interliberu.

Govoreći o kapitalnim djelima Spahić je izdvojio djelo Matice hrvatske iz BiH "Hrvatska književnost BIH u 100 knjiga“ predstavljajući 19 prvih naslova; nova kola BZK Preporod "Bošnjačka književnost u 100 knjiga“; napore SPKD Prosvjete i Bosanske vile, i svih djela La benevolencije koja je ove godine donijela djelo Elija Taubera "Kada su komšije bili ljudi“.

Tokom promocije Spahić je takođe izdvojio časopise Novi Izraz PEN Centra i Život, Društva pisaca BiH, Odjek, Vizuru , Sineast, AGD i druge naglađavajući da je sve značajnija kritička valorizacija bh izdavaštva.

Na Zagrebačkom Velesajmu među 10 najznačajnijih događaja zagrebačka štampa "Jutarnji list“, "Večernji list“ i drugi svrstali su pored novih djela Orhana Pamuka i drugih autora i objavljivanje zajedničkog izdanja IPC Sarajevo, Zoro Zagreb, Nova knjiga Podgorica "Izabrana djela Danila Kiša“. Ovo izdanje predstavili su na Centralnoj pozornici Ibrahim Spahić, Zoran Filipović i Ibrahim Kajan.

Na sajmu će se na štandu BIH narednih dana predstaviti djela prevodi Marine Trumić, pjesma Česlava Milosa (Czeslaw Milosz) i knjiga“ Izgubljene zvijezde: prigodna stopjesmica bosanskohercegovačkih pjesnikinja od 1908.do 2008.“ Ante Zirduma u izdanju Napretka .