Kultura
0

Bh. film "Ljubav na granici" prikazan u Locarnu

Sarajevo-X
"Ljubav na granici" dokumentarni film bh. reditelja Miroslava Mandića jučer je imao svoju svjetsku premijeru na prestižnom Locarno Film Festivalu.

Film "Ljubav na granici" biće prikazan u okviru sekcije "Video Competition" namijenjenoj filmovima snimljenim video tehnikom u trajanju više od 30 minuta.

Selekcija filmova uključuje kako dokumentarna, tako i igrana ostvarenja, a pored Mandića za nagradu "Zlatni leopard" sa svojim filmovima takmiče se još 23 autora među kojima su Laurie Anderson i Mike Figgis. "Video competition" je, nakon glavnog takmičarskog programa, najjači programa ovog festivala A kategorije.

Film “Ljubav na granici” priča je o tri para iz Mostara, Dubrovnika i Sarajeva koji uprkos svojim različitim nacionalnostima, predrasudama njihovih porodica i sredine u kojoj žive, pokušavaju biti zajedno.

Miroslav Mandić
Miroslav Mandić je diplomirao režiju i scenarij na Univerzitetu Columbia u New Yorku, te snimio kratki film ”Brak radnika” (1985). Film je osvojio Grand Prix “Zlatni zmaj” na Međunarodnom filmskom festivalu u Krakowu, te brojne nagrade na drugim festivalima kratkog filma.

Njegov dugometražni igrani film “Život radnika” (1987) osvojio je Grand Prix Međunarodnog filmskog festivala u Strasbourgu.

TV serija “Top lista nadrealista” (1989-1990), politička komedija u stilu sličnom “Letećem cirkusu Monty Pythona", na kojoj je radio kao koscenarista i reditelj, bila je najpopularnija TV emisija u bivšoj Jugoslaviji. U posljednje vrijeme Mandić priprema režiju igranog filma “Hiljadarka” prema scenariju Zilhada Ključanina. “Ljubav na granici” (2005) prvi mu je dugometražni dokumentarni film.

Film “Ljubav na granici” nastao je u produkciji Centra za savremenu umjetnost / pro.ba iz Sarajeva i noneline films iz Praga. Sniman je u toku prošle i tekuće godine na lokacijama u Dubrovniku, Mostaru i Sarajevu.

Nakon premijere u Locarnu, film “Ljubav na granici” biće prikazan i na 11. Sarajevo Film Festivalu, u okviru programa Regionalnih dokumentarnih filmova.