Kultura
0

Bez saradnje od 1965. godine: Japan i Južna Koreja postigli historijski dogovor o seksualnim robinjama

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Japan i Južna Koreja postigli su historijski dogovor o rješavanju problema "žena za zadovoljstvo" koje su bile prisiljene raditi u japanskim bordelima tokom Drugog svjetskog rata.

Problem traje dugo i bio je kamen spoticanja u svim dogovorima, jer je Južna Koreja zahtijevala dublje izvinjenje i kompenzaciju za žrtve.

Obavijest je došla nakon što je Fumio Kishida, ministar vanjskih poslova Japana, stigao u Seul na pregovore. Obje strane su se dogovorile da ubrzaju pregovore kako bi riješile taj gorki dio prošlosti.

Ovo je prvi dogovor o nekom problemu koji su postigle ove dvije zemlje od 1965. godine. Kako pišu japanski mediji, Kishida će predati pismeno izvinjenje, te će Japan dati 100 miliona jena (830.000) dolara za žene koje su bile seksualne robinje. Ipak, Seul želi najmanje milijardu jena.

Prema podacima iz historije, desetine hiljada žena iz Azije, većinom iz Južne Koreje, bilo je poslano na bordele koji su se nalazili na prvim linijama kako bi pružale seksualne usluge Japancima. U Južnoj Koreji preživjelo je samo 46 seksualnih robinja, koje su sada starije od 80 i 90 godina. Rješenje ovog problem glavni je cilj Washingtona jer bi to moglo biti odskočna daska u združivanju protiv Sjeverne Koreje i njenog nuklearnog plana.