Koliko nam je kultura bitna?
0

Bez ijedne KM za sedam institucija kulture

FENA
Najkasnije za mjesec dana bit će raspisan konkurs za dodjelu grantova Vijeća ministara BiH namijenjenih institucijama kulture u BiH za ovu godinu, potvrđeno je danas Feni u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Jedan se grant odnosi na međunarodnu saradnju tih institucija, a drugi u iznosu od tri miliona KM na sufinansiranje institucija kulture. To podrazumijeva finansiranje osnovnih potreba tih institucija, tačnije omogućavanje njihovog funkcioniranja.

Po zatvaranju konkursa bit će izvršen odabir prijavljenih institucija, a konačnu odluku treba donijeti Vijeće ministara BiH. Tek će nakon završetka takve zakonske procedure i objavljivanja odluke u "Službenim novinama BiH" biti poznato koje će institucije ući u spomenuti iznos tog granta.

Posljednji je grant usvojen u junu prošle godine, a postao je operativan u augustu.

Direktor Zemaljskog muzeja BiH, jedne od sedam institucija kulture od državnog značaja, Adnan Busuladžić kazao je danas Feni da je novac od tog granta predviđen za redovnu djelatnost ovih institucija, tačnije njihovo fizičko preživljavanje. Od tih se sredstava, pojasnio je, pokriju plaće uposlenika te izmire svi potrebni režijski troškovi.

Sasvim su druga stvar, naglašava Busuladžić, različiti projekti - od onih istraživačkih, do štampanja različitih publikacija, pripremanja izložbi ili realizacija drugih naučnih projekata. Novac za te svrhe ove institucije obično osiguravaju putem različitih donacija ili finansiranjem iz ostalih nivoa vlasti u BiH.

"Možemo reći da oko 90 posto planiranih projekata neće moći biti realizirano, a neke smo već počeli otkazivati. Muzej još realizira novac koji im je uplaćen od prošlogodišnjeg granta, a u ovoj godini nismo dobili još ništa. Tačnije, ne znamo ni koje će insitucije dobiti novac, ni kada ni u kojem iznosu", istaknuo je on.

Informaciju da novac u ovoj godini nije uplaćen ni u Historijskom muzeju BiH Feni je potvrdila direktorica te institucije Muhiba Kaljanac. I u ovoj su instituciji svi projekti planirani za ovu godinu stavljeni na čekanje, jer realizacija svakog od njih zavisi od raspoloživih finansijskih sredstava. Situacija je, potvrđeno je Feni, ista i u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH.

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH trenutnu su situaciju u spomenutim institucijama kulture nazvali kritičnom. U Muzeju je zaposleno 13 osoba, od kojih je sedam s visokom stručnom spremom, a oko 30.000 KM iznose ukupni mjesečni troškovi Muzeja, računajući i osnovne komunalne troškove. Stoga su i sredstva iz granta sasvim nedostatna, ističu u Muzeju. Prošle je godine Kanton Sarajevo pomagao Muzej s mjesečnim tranšama za osnovno fizičko preživljavanje, a u ovoj godini ni taj novac nije uplaćen.

Sedam institucija kulture od značaja za državu preživljavaju isključivo od spomenutih sredstava Vijeća ministara BiH, a njihov status ni nakon niza godina još nije riješen - to su Zemaljski muzej BiH, Historijski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, Kinoteka BiH, Umjetnička galerija BiH te Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH.