Predstavljanje rijetkih knjiga
3

FOTO / Besplatna članarina na Dan otvorenih vrata Biblioteke Sarajeva

Piše: A. Dž.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Ljubitelji pisane riječi svih generacija će se 30. i 31. maja moći besplatno učlaniti u jedno od 16 pozajmnih odjeljenja Biblioteke Sarajeva, rečeno je na konferenciji za novinare na kojoj je najavljen projekt Dani otvorenih vrata.

"Ta dva dana svim zainteresiranim ćemo ponuditi besplatnu godišnju članarinu, približiti usluge Biblioteke, upoznati javnost o našim aktivnostima te ulogom u kulturnom i naučnom životu grada Sarajeva", kazala je Amela Đelilović-Malešević, voditeljica Službe za rad s korisnicima bibliotečkih usluga.

Svake godine Biblioteka Sarajeva dobije od 10.000 do 15.000 novih članova, što je, prema riječima Đelilović-Malešević, mali broj, s obzirom na broj stanovnika u Kantonu Sarajevo.

Realizacijom ovog projekta Biblioteka želi približiti svoje aktivnosti potencijalnim korisnicima, ali i podstaći ih na povratak knjizi, koju sve više potiskuje pojava online knjiga.

U okviru Dana otvorenih vrata u Multimedijalnom centru Mak će u 11:00 sati biti otvorena izložba "Saraj Bosna" iz Zavičajne zbirke Biblioteke. Izložba obuhvata knjige i geografske karte publicirane tokom 19. i početkom 20. stoljeća.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
"Kroz knjige i karte je ispričana priča o BiH od nasjtarijih vremena. Posjetioci će imati priliku da vide rimske puteve, vodene puteve, popis muških glava iz 1865. godine i popis stanovništva iz 1910. Također će biti izložen i plan grada Sarajeva iz 1908. godine te knjige koje govore o Sarajevu, starim mahalama, čaršiji, znamenitim Sarajlijama i kulturnim dešavanjima iz tog perioda", kazala je autorica Izložbe Alma Sarajlić.

Izložba će biti postavljena do 15. juna, a bit će ovo jedinstvena prilika da zainteresirani vide blago koje Biblioteka čuva s obzirom na to da se radi o knjigama i kartama koje nisu u slobodnom pristupu.

Za vrijeme trajanja Dana otvorenih vrata, Biblioteka će organizirati niz kulturnih, literarnih, muzičkih i drugih kreativnih aktivnosti za najmlađe čitaoce.

Sva pozajmna odjeljenja Biblioteke Sarajeva će 30. i 31. maja raditi od 8 do 20 sati, kako bi zainteresirani građani imali priliku posjetiti Biblioteku, upoznati se o službama i uslugama te se besplatno učlaniti.