Kultura
0

Beskompromisni čarobnjak Marc Ducret dolazi na Jazz Fest

Marc Ducret
Marc Ducret
Međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo 2013, koji će biti održan od 5. do 10. novembra, osim glavnog programa u Bosanskom kulturnom centru, predstavit će i seriju koncerta u Pozorištu mladih, između ostalih i Marc Ducret Trio.

Francuski umjetnik Marc Ducret samouki je gitarista prisutan na sceni gotovo četiri decenije. Karijeru započinje svirajući sa različitim bendovima, folklornim sastavima i vokalnim solistima. Nastupao je u francuskom Nacionalnom jazz orkestru, te sarađivao sa Didierom Lockwoodom, Miroslavom Vitousom, Djangom Batesom, Joeyjem Baronom te Timom Berneom, sa kojim je snimio i niz studijskih izdanja.

Sklon muzičkim eksperimentima, pri tome iznimno karizmatičan i neobično ekspresivan na sceni, Ducretov svaki nastup je uzbudljiv a publiku vodi na neočekivana muzička putovanja.

Početkom devedesetih je osnovao vlastiti sastav, fokusiran na istraživanje popularne muzike šezdesetih godina. U periodu od 2009. do 2013. godine sa različitim ansamblima objavio je tetralogiju Tower, čija je struktura inspirisana romanom Ada Vladmira Nabokova.

Koncert Marc Ducret Trija bit će održan 9. novembra u 19.00 sati a ulaznice možete rezervirati na www.jazzfest.ba po pretprodajnoj cijeni od 12 KM. Pogledajte kratak razgovor sa Ducretom uz inserte sa koncerta održanog prošle godine.