Narodno pozorište Sarajevo
0

Bernarda Fink-Inzko nastupa uz Sarajevsku filharmoniju

FENA
Bernarda Fink-Inzko
Bernarda Fink-Inzko
Sarajevska filharmonija održat će u petak koncert na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, uz nastup poznate argentinske mezzosopranistice, slovenskog porijekla Bernarde Fink-Inzko, dok će koncertom dirigirati maestro Charles Ansbacher iz Sjedinjenih Američkih Država.

Na programu će biti djela L. van Beethovena Uvertira "Egmont" i VI simfonija (Pastoralna simfonija), te "Pjesme putnika" G. Mahlera.

Bernarda Fink- Inzko je svjetski poznata umjetnica koja je već nastupala s orkestrom Sarajevske filharmonije na turneji u Austriji i u Narodnom pozorištu.

''Drago mi je što mogu opet pjevati s vašom filharmonijom jer je to uvijek posebno iskustvo za mene, a posebno uz velikog maestra Ansbachera. Muzika je jezik radosti i razumijevanja koji ne poznaje granice'', kazala je Fink-Inzko.

Na današnjem prijemu u Narodnom pozorištu, kojem su prisustvovali direktor Narodnog pozorišta Gradimir Gojer, direktorica Sarajevske filharmonije Samra Gulamović, te koncert majstor Sarajevske filharmonije Dževad Šabanagić, maestru Ansbacheru uručeno je priznanje Sarajevske filharmonije radi njegovog doprinosa ove institucije u proteklih 15 godina.

"Zadovoljstvo je ponovo posjetiti Sarajevo i raditi s vašom filharmonijom u ovom dragulju od pozorišta. Jedva čekam sutrašnji nastup s velikom umjetnicom kao što je Bernarda", kazao je Ansbacher, i dodao da se nada saradnji sa Sarajevskom filharmonijom i ubuduće.

Koncert će biti održan u sklopu programa XXVI internacionalnog festivala "Sarajevska zima 2010.", u petak, 19. februara, u 20 sati.