Kultura
1

Bernard-Henry Levi gost Modula memorije festivala MESS

FENA
Scensko čitanje teksta "Ljiljan i pepeo" ("Le Lys et La Cendre"), koji predstavlja adaptaciju ratnog dnevnika što je vodio Bernard-Henri Levy između 1992. i 1995. godine tokom rata u BiH, bit će održano 11. aprila na sceni Sarajevskog ratnog teatra u okviru Modula Memorije Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Dramatizaciju i postavku potpisuje mlada francuska rediteljica Djenabah Bakary.

Tekst će govoriti glumci i glumice Snežana Alič i Adnan Hasković iz Sarajevskog ratnog teatra te Vanesa Glođo, Daniel Mesguich, Jean-Louis Martinelli, Gilles Hertzog, a pored njih na sceni će biti Florence Hartman i Jovan Divjak.

Premijernom scenskom čitanju prisustvovat će i autor teksta Bernard-Henri Levy.

Ova izvedba je ujedno i najava istoimene predstave, zajedničkog projekta koji će u suradnji s autoricom realizirati Internacionalni teatarski festival MESS, Sarajevski ratni teatar, i Centar Andree Malaux.

Posjetama, a posebno djelovanjem u najtežim danima agresije na BiH i opsade Sarajeva, Bernard-Henry Levi svrstao se među najagilnije prijatelje i zastupnike vojne intervencije. Među prvima je govorio o koncentracionim logorima.

Autor je dokumentarnog filma "Bosna". Knjigu pod simboličnim nazivom "Ljiljan i pepeo" objavio je kao dnevnik koji je vodio tokom rata u BiH, a u njemu analizira početak ratova na Balkanu.

"Naša ideja je bila da upriličimo javno čitanje komada "Ljiljan i pepeo" prije nego što napravimo istoimenu pozorišnu predstavu da bismo na taj način dali svoj doprinos obilježavanju 20 godina od početka opsade Sarajeva i farse koju predstavlja Dejtonski mirovni sporazum", istakla je rediteljica Bakary, najavljujući da ova adaptacija stavlja na scenu sve političare koji su direktno ili indirektno učestvovali u proteklome ratu - Francoisa Mitterrana, Jacquesa Chiraqua, Aliju Izetbegovića, Bernarda Kouchnera, Generala Moriona, Alaina Juppea, Edouarda Balladura, Franju Tuđmana i mnoge druge.

U projektu učestvuju i francuski i francusko-bosanski glumci i glumice Michael Amiar, Thomas Arthuis, Mahir Bostandžija, Anya Buklovska, Hélène Defossez, Sultania Duković, Vincent Heneine, Clara Kessous, Mona Muratović, Stanislas Sauphanor, Elliot Touchaleaume.

Ulaz na scensko čitanje je slobodan.