Kultura
70

Bernard-Henri Levy: Evropa je pustila da BiH umire, sada to treba zaustaviti

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Glavni grad BiH večeras je bio kulturna prijestolnica Evrope. Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo premijerno je izvedena predstava "Hotel Evropa" za koju je tekst napisao Bernard-Henri Levy, francuski filozof i pisac, kritičar društva, advokat etike i pravde, istaknuti novinar, veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i počasni građanin Sarajeva.

Veliki broj političkih predstavnika, državnika, uglednih ličnosti iz svijeta kulture, muzike, filma, nevladinih organizacija, te veliki broj stranaca došao je na premijeru. Crvenim tepihom prošetali su Bakir Izetbegović, Haris Silajdžić, Ivo Komšić, Ejub Ganić, Jovo Divjak, Stjepan Kljujić, Sanela Jenkins, Nataša Kondić, Damir Imamović, Danis Tanović, Florence Hartman, Muniba Subašić, te brojne druge osobe.

Levy je poput pravog domaćina dočekao i pozdravio sve goste, a posebno je razgovarao s majkama Srebrenice kojima se zahvalio na dolasku.

Predstava, koju je režirao Dino Mustafić, prikazana je u okviru obilježavanja 100. godišnjice od početka Prvog svjetskog rata, a govori o odnosu Evrope prema BiH. U pitanju je monolog u pet činova kojeg izvodi Jacques Weber.

Levy, koji je veliki zagovornik ulaska BiH u Evropsku uniju, kazao je da je ova predstava upravo govori o jednoj Evropi – mašini koja je proizvodila dobre stvari, te je uspjela stvoriti prijateljstvo između Francuza i Nijemaca koji su čak tri puta ratovali u prošlom stoljeću, te da je Evropa izgubila onog trenutka kada je dozvolila da u BiH uđe rat.

"Predstavu sam na pisao zato jer želim da na neki način učestvujem u tome da se nepravda prema BiH ispravi. Većina zemalja u regiji je ili ušla u EU ili su dobili status kandidata, i da BiH bude ta koja će zadnja ući bio bi skandal. Evropa je pustila da Bosna umre i umire od 1992 do 1995 godine i sada treba zaustaviti. Zato sam napisao tekst ove predstave", rekao je Levy uoči početka premijere.

Narodno pozorište bilo je puno. Publika je s velikom pažnjom posmatrali monolog glumca Webera koji je uspio prenijeti emocije na njih.

Režiser Dino Mustafić kazao je da je u pitanju dramski tekst koji je napisan u visokom stilu, a govori o aktuelnoj stvarnosti i to suštinski, o egzistencionalnim tjeskobama i sumnjama nad tamnim oblacima koji su se nadvili iznad Evrope.

Predstava "Hotel Evropa“ je vapaj o temi krize koja prijeti evropskim projektima i snovima iza njih, pozorišna predstava o Evropi koja je danas bolesna, bez snage i koja je nagrižena suverenizmima, populizmima, neofašizmima današnjice. Sa napuštanjem Bosne od Evrope u vrijeme kada je BiH bila pod bombama počeo je taj pad njenih vrijednosti - nelagoda, potop.

Nakon predstave zvanično će biti pokrenuto potpisivanje peticije "Million potpisa za ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju" koju je inicirao Levy.

"Jedina stvar koju političari u Evropi poštuju je javno mnijenje i treba skupiti milion potpisa Evropljana jer su oni ti koji će napraviti pritisak na Francoisa Hollandea i Angelu Merkel. Naravno, BiH treba raditi dosta za ulazak u EU, Usta mora biti izmijenjen, ali treba prije svega otvoriti vrata i početi proces", rekao je Levy.

Nakon sarajevske praizvedbe, predstava "Hotel Evropa" će 11. jula gostovati u Veneciji, a 9. septembra u Parizu.