Ibrahim Spahić
0

"Beogradski sajam je izvanredno organizovan"

Sarajevo-x.com
Udruženje izdavača i knjižara BiH predstavilo je izdavaštvo i knjižarstvo Bosne i Hercegovine na 54. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga “More knjiga” koji je završen jučer.

Na sajmu Udruženje izdavača i knjižara BiH nastupilo je pod motom "Tvoj svijet u koricama knjige".

Predsjednik Udruženja izdavača i knjižara BIH Ibrahim Spahić je predstavio najznačajnije izdavačke projekte u 2009.godini u Bosni i Hercegovini: dobitnike Godišnje nagrade Udruženja izdavača i knjižara BIH; dobitnike nagrada XXI Međunarodnog sajma knjige, učila i muzičke produkcije u Sarajevu i godišnje nagrade Društva pisaca BiH i digitalna izdanja i projekta obnove kulturno-historijske baštine.

Na štandu UIK BiH predstavljene su i prateće izložbe: "Grafika knjige" u saradnji sa Odsjekom za grafički dizajn Akademije likovnih umjetnosti (radovi studenata ALUBIH realizovani pod mentorstvom prof. Amre Zulfikarpašić ); Pisci BiH - u saradnji sa Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti BIH ; Povelja Kulina bana – u saradnji sa Historijskim muzejom BiH; Novac BiH iz radionice zlatara Sofića urađen na osnovu originala iz kolekcije Zemaljskog muzeja BiH.

Štand Bosne i Hercegovine posjetili su mnogi ljubitelji knjige, urednici, izdavači i autori, među kojima su bili i Vida Ognjenović, predsjednica PEN Centra Srbije, književnica Mirjana Miočinović, književnici: Ranko Risojević, Stevan Tontić, izdavači koji izlažu na zajedničkom štandu BiH i na posebnim štandovima Tajib Šahinpašić, Nenad Novaković, glavni distributer za biblioteke i javne ustanove bh knjige u Republici Srbiji Dragan Marković, kao i predstavnici izdavačkih kuća iz susjednih zemalja i svijeta. Poseban interes na sajmu izazvala je promocija novih djela iz 2009.godine izdavačkih kuća "B Kult“, "Rabic“, "Šahinpašić“, "Zalihica“, "Bosanska riječ“ iz Tuzle i "Bosanska riječ“ iz Sarajeva, "Stanek“ iz Mostara, "Besjeda“ iz Banjaluke, "Connectum" i "Tugra", kao i izdavačka aktivnost Zemaljskog muzeja, Instituta za istoriju, Orijentalnog instituta, Arhiva BiH, Univerziteta Sarajevo, NUB BiH, Kinoteke, Umjetničke galerije BIH, Biblioteke za slijepa i slabovidna lica, Collegium artisticuma, ANUBIH, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, ALUBIH, "Sarajevo Publishinga", "Planjaxa", "Sejtarije", "University Pressa", Bošnjačkog instituta, Preporoda, Napredka, Prosvjete, La Benevolencije, Gariwo, ( nagrađena djela, monografije, časopisi i stručne publikacije).

Najveći interes na sajmu se pokazao za knjigama iz savremene povijesti BiH, naučnom i stručnom literaturom, posebno djelima iz umjetnosti, romanima i književnim djelima za djecu i omladinu, vjersku literaturu i literaturu iz oblasti medicine i poljoprivrede.

Na Beogradskom sajmu knjiga održano je nekoliko foruma posvećenih knjizi, izdavaštvu i distribuciji knjige, elektronskom izdavaštvu i univerzitetskom, kao i niz poslovnih susreta koji se odnose na otkup autorskih prava, zajednička izdanja i aktuelne probleme vezane za izdavačku industriju u regiji.

Izvanredno interesovanje pokazano je kod učesnika i za promociju koju je Udruženje priredilo sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH povodom izlaska iz štampe Monografije "Sto godina Privredne komore BiH", koja je promovisana i u saradnji sa Ambasadom BiH u Republici Srbiji.

Otpravnik poslova Ambasade BiH u Srbiji gđa Amira Afirović-Harms, savjetnik u Ambasadi gđa Biljana Milanović i predsjednik UIK BiH gdin. Ibrahim Spahić tim povodom su istakli važnost ove publikacije koja svjedoči, kao i Povelja Kulina bana o posvećenosti državnih institucija BiH slobodnom kretanju i trgovini i otvorenosti naše zemlje prema svijetu.

Ocjenjujući ovogodišnji nastup Bosne i Hercegovine na sajmu na kojem je Udruženje predstavilo izdanja iz 2009.godine Ibrahim Spahić, predsjednik Udruženja je istakao da su uslovi za prezentaciju i organizacija Beogradskog sajma ove godine bili izvanredni i javno se zahvalio domaćinima na svesrdnoj podršci nastupu bh izdavača kao i predstavnicima štampe, radija i televizije koji su napravili mnogobrojne priloge o nastupu bh izdavača za različite medije.

Vidljivo je iz interesa sajamske publike za bh. knjigom i informacijama o savremenoj BiH, istakao je Spahić, da nedostaje organizovana knjižarska mreža za nabavku knjiga iz Bosne i Hercegovine jednako kao i da bh štampa nije dostupna zainteresovanim čitaocima u Republici Srbiji i zbog toga bi trebalo sve učiniti na jačanju kulturnih veza i komunikacija Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.