Kultura
0

"Belle epoque" neće biti prikazan na SFF-u

FENA
Iz "Bosna filma" u nedjelju su saopćili da igrani film "Belle epoque" ili Posljednji valcer u Sarajevu zbog neprihvatljivih uvjeta neće biti prikazan na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu (SFF).

Direktor Bosna filma Bakir Tanović u pismu upućenom selektorici Regionalnog programa SFF-a Elmi Tataragić navodi nekoliko razloga zbog kojih ovaj film neće biti prikazan na Festivalu.

"Sarajevski Film Festival, prema našem mišljenju, konceptualno ne podržava domaću nacionalnu proizvodnju, unatoč zvučnom naslovu. On favorizira i nagrađuje regionalni film, dok svi ostali festivali poput novosadskog i pulskog na prvom mjestu stavljaju domaću proizvodnju pod nazivom Nacionalni program (Pula) i Nacionalna klasa ( Novi Sad ). Ovi festivali, također nagrađuju i valoriziraju regionalni ili inostrani film u okviru euroimages, ali tek u drugom planu, iza nagrađivanja domaće nacionalne proizvodnje, što nije slučaj sa SFF. Vi nas pozivate da učestvujemo na SFF i da prikažemo naš film « Belle epoque" ili Posljednji valcer u Sarajevu, koji je nagrađen u Novom Sadu, sa temom iz istorije ovog grada, u Vašem programu i to u jutarnjim satima u kinu Tesla ili Miting Point, što je za nas apsolutno neprihvatljivo. Zaista, nema nikakvog smisla prikazati ovaj visoko budžetski i nagrađivani film u vašim salama pred 50 gledalaca. Iz svih tih razloga, nažalost, nismo u mogućnosti prihvatiti Vaš zvanični poziv za učešće na SFF, navodi se u pismu Bakira Tanovića.