Kultura
6

Bektaš: "Ubleharenje" se kod nas prenosi s koljena na koljeno

FENA
Elis Bektaš
Elis Bektaš
Javno čitanje proznih i dramskih fragmenata "Hićaje o Šejtanu" autora Elisa Bektaša, održano je večeras u sarajevskom Pozorištu mladih, a "Hićaje" su čitali bh. glumci Nermin Tulić i Edhem Husić.

"Hićaje nisu u osnovi toliko ozbiljna stvar, niti je treba doživljavati kao nešto sudbinsko što će osvijetliti istinu. Daleko od toga. To je jedan pokušaj da se osvijetle neke anomalije s kojima živimo. Taj fenomen ublehe koji se ovdje često koristi, nije prisutan samo na ovim prostorima nego ima njega, on je konstanta ljudskog roda", kazao je Bektaš u izjavi za Fenu.

Bektaš svojim satiričnim "Hićajama" suprotstavlja i kontrpunktira tradicionalni sistem vjerovanja i običaja "u nas" i savremeni kvaziurbani duh koji danas književno, društveno i politički oblikuje čaršiju.

Pojašnjava kako postoje postoje podneblja koja iz nekih razloga pogoduju razvijanju "ublehe“, "ubleharenja" odnosno "prodavanja magle", koji je zajednički imenilac i konstanta bosanske i hercegovačke čaršije u njenoj povijesti, a koji se prenosi i njeguje s koljena na koljeno.

Prema mišljenju Bektaša, nekada je to način samoodbrane, samozaštite od stvarnosti, nekada je to hodanje linijom manjeg otpora, ali u svakom slučaju ta „ubleha“ ima nešto vještačko, lažno u sebi i što dugoročno uvijek izađe na zlo ,"ona je u osnovi laž".

"Ubleha je prije svega izbjegavanje da se stvari imenuju onim što one jesu. Uvijek se koristi za zaglađivanje slike o sebi, za pothranjivanje mita o sebi, što može imati panateičan efekat, lijek kojim se izliječi, ali vrlo kratkoročno, a dugoročno ostavlja vrlo teške posljedice. Zbog toga, ublehu treba demistifikovati na svaki način", naglasio je Bektaš.

Vješto izučen zanat ubleharenja odnosno kao jedinog društveno prihvačenog načina života i komuniciranja, prakticiraju svi: vjerska lica, političari, estradni umjetnici, pisci, filmski i pozorišni redatelji, glumci, univerzitetski profesori, intelektualci i raja.

"Nisam ja prvi koji se tim pozabavio. Čitav niz hićaja o šejtanu, zmaju, gnomu i drugim likovima, svojevrstan je omaž Bašeskiji jednom raskošnom duhu koji je još u 17. stoljeću imao fantastičan dar opažanja da primijeti te anomalije u javnom prostoru, da ukaže na njih prstom na precizan i oštar način", ističe Bektaš.

Ubleharenju se suprotstavljaju mitološka bića poput Zmaja, Gnoma, Džinna i Šejtana koji posjećuju žarišta čaršije gdje se "salijeva" ubleha o bosanskom duhu, revoluciji, poeziji, čudu bh.filma, ljevici i urbanoj alternativi i dnevnopolitičkim aktuelnostima...

Tulić i Husić su mišljenja s obzirom na vrijeme da ništa nije onako kako jest, u vrijeme vladavine „ublehe“ te da ljudima treba pružiti šansu, prostor za smijeh.

Ovo javno čitanje je uvertira u predstavu Pozorišta mladih, koja će biti izvođena i u drugim gradovima, a knjiga će uskoro biti objavljena, cilj je, kako kaže Bektaš, ponuditi nešto publici, a publika će prepoznati ako vrijedi“.