Kultura
0

Begić: Teško je biti apolitičan ako živiš u BiH

FENA
Aida Begić
Aida Begić
U filmskom omnibusu "Mostovi Sarajeva" među 13 autora je i film bh. rediteljice Aide Begić.

"Moj film se zove "Album" i govori o sjećanju na opsadu Sarajeva kroz slike grada danas. U pitanju su autentična svjedočanstva stvarnih ljudi, heroja ovog grada koji su ostali potpuno na margini u godinama tranzicije. To je film o sjećanju, ali i nadi nas koji smo preživjeli. Na neki način je i pomen i počast onima kojih više nema", rekla je u izjavi za Agenciju FENA rediteljica Begić.

Za kompletan sadržaj "Mostova Sarajeva", ona kaže da film kroz priču o Sarajevu govori o iskustvima iz prošlosti i upozorava da se slične stvari ne dogode u budućnosti.

"Projekt je koncipiran kao snažna umjetnička refleksija na stoljeće koje je počelo i završilo u Sarajevu nemilim događajima", kaže Begić.

Na pitanje koliko su filmovi s ratnom i poratnom tematikom umjetnička slika stvarnih događaja, a koliko su "politički" izraz i sadržaj, s obzirom na to da se i povod snimanju ovog filmskog omnibusa, a to je obilježavanje stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata i Sarajevskog atentata, i danas tumači kontroverzno, rediteljica Begić kaže da je teško biti apolitičan.

"U dvadeset i prvom vijeku je teško biti apolitičan, posebno ako živite u Bosni i Hercegovini. Umjetnost se ne bavi rekonstrukcijom istorije. Umjetnost je odgovorna istini, ali ona nadilazi faktografsko i ulazi u domen metafizičkog čime komunicira i s prošlosti, sadašnjosti i s onim što tek dolazi", kaže bh. rediteljica Aida Begić.

Omnibus "Mostovi Sarajeva", sastavljen od 13 kratkih filmova koji tretiraju dva ratna perioda (1914. -1918. i 1992. - 1995.) kao i vrijeme današnjeg Sarajeva, bit će premijerno prikazan na ovogodišnjem Film festivalu u Kanu. Kratke filmove koji sačinjavaju omnibus režirali su: Aida Begić, Leonardo di Costanza, Jean-Luc Godard, Kamen Kalev, Isild Le Besco, Sergei Loznitsa, Vincenzo Marra, Ursula Meier, Vladimir Perišić, Cristi Puiu, Marc Recha, Angela Schanelec i Teresa Villaverde.

Producenti filma su Mirsad Purivatra, Jovan Marjanović i Fabienne Servan Schreiber. Nakon svjetske premijere na Festivalu u Kanu, film "Mostovi Sarajeva" će 27. juna vidjeti i publika u Sarajevu, u sklopu obilježavanja stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata. Slijedi i njegovo prikazivanje na 20. Sarajevo film festivalu, a potom će ga vidjeti i publika u bh. kinima.