Kultura
0

Bečko veče u Sarajevu 1. decembra

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Druženje Beča i Sarajeva ove će godine biti održano peti put u sklopu Bečke večeri koja se održava u četvrtak, 1. decembra 2011. godine.

Pres služba, odnosno Uprava Grada Beča, inicirala je organizaciju ove večeri u svrhu druženja predstavnika dva prijateljska grada, a organizator, Compress-Kontaktbiro Grada Beča, će na ovaj način obilježiti kraj još jedne godine koja je prošla u znaku saradnje i razmjene iskustava i znanja između Beča i Sarajeva.

Uz bečku muziku i poslastice, predstavnici Grada Beča pozdravit će predstavnike Grada i Kantona Sarajevo i njihovih zdravstvenih, socijalnih, privrednih, obrazovnih i kulturnih institucija, osobe iz javnog života te urednike i novinare bh. medija.

Kao i svake godine, goste će pozdraviti visoko rangirani predstavnik Grada Beča, a ovaj put će to biti Anica Matzka-Dojder, zastupnica u bečkom Pokrajinskom parlamentu i gradska vijećnica. Mazka-Dojder je i članica Evropske komisije u Gradskom vijeću i zamjenica predsjedavajućeg Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, što su dvije oblasti u kojima je posebno angažovana kroz svoju poslovnu, akademsku i političku karijeru.

Muzika već tradicionalno stiže iz Beča, a trio prof. Franza Bilecka se nakon prošlogodišnje moderne muzike i mjuzikla vraća bečkim klasicima. Prof. Bileck svoj trio rado naziva i ''Viennambassadors'' – ambasadorima Beča, dobre muzike i pozitivne atmosfere.