Sarajevo
0

Bečki koncert 1. jula otvara "Baščaršijske noći"

FENA
Bečkim koncertom u izvedbi orkestra Sarajevske filharmonije 1. jula će na centralnoj pozornici kod Vijećnice svečano biti otvoren 14. poratni Festival "Baščaršijske noći, donoseći bogat program sve do 31. jula.

Bečki će koncert biti održan pod dirigentskim vodstvom Austrijanca Ralfa Kirchera, dok će kao solisti nastupiti sopran Joanna Sperska (Poljska), bariton Georg Lechner (Austrija) i tenor Kisun Kim (J. Koreja).

Na programu će biti izbor popularnih valcera, opernih arija i kompozicija velikih svjetskih autora. Festival će otvoriti premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović.

Predsjednik Organizacionog odbora Festivala Dževad Šabanagić istaknuo je danas na konferenciji za medije u Sarajevu da je 35 programa, koliko će ih ponuditi Festival, namijenjen za sve uzraste i ukuse.

U njima će učestvovati više od 1.300 izvođača i umjetnika, od kojih više od 300 dolazi van BiH, sa različitih kontinenata.

Ovogodišnji je program satkan od svih segmenata kulture i umjetnosti, te će publika tako moći uživati u klasičnoj, duhovnoj, pop-rock i etno muzici, sevdalinci, likovnim i književnim programima, folklornim ansamblima te različitim dječijim programima.

Od raznovrsne ponude može se izdvojiti koncert svjetski poznatog umjetnika i virtuoza na lutnji Edina Karamazova 14. jula u auli Vijećnice, solistički koncert vokalne interpretatorke Kaliopi iz Makedonije 9. jula na centralnoj pozornici kod Vijećnice, koncert švedske pop i jazz pjevačive Rebecke Tornqvist 2. jula u Kolobara hanu, te nastup Vlatka Stefanovskog tria 20. jula također na centralnoj pozornici.

Tu su, kao tradicionalni sastavni dio festivalskog programa, i XII Međunarodni festival folklora Sarajevo 2009. te VI Festival sevdalinke BiH i II Međunarodni festival sevdalinke mladih.

Koordinator Festivala Alija Čengić naglašava neprofitabilnu i nekomercijalnu orijentaciju Festivala, zbog čega su i ulazi na sve programe besplatni. Ipak, ističe da će, s obzirom na ovogodišnje smanjenje budžeta kulturi, pa i "Baščaršijskim noćima", određene uštede ići na uštrb uslova, a ne kvaliteta programa.

Festivalske će programe ugostiti oko desetak lokacija u Sarajevu, kao što su Kuršumli medresa, Kolobara han, Svrzina kuća, Bošnjački institut, Muzej Jevreja, Brusa bezistan i druge kulturne institucije.