Kultura
0

"Bečke svečane sedmice" u znaku Mozarta i Freuda

FENA
"Bečke svečane sedmice" (Wiener Festwochen), jedan od austrijskih najuglednijih kulturnih festivala, koji će početi 12. maja i trajati šest sedmica, do 18. juna, ove će se godine odvijati u znaku Wolfganga Amadeusa Mozarta i Sigmunda Freuda.

Organizatori će ponuditi 165 predstava s umjetnicima i ansamblima iz 18 zemalja a upotpunit će ih tri predstave čitanja ljubavnih pisama u pet bečkih kafana.

Ansambli dolaze iz Kine, Japana, Južne Afrike, SAD-a, Rusije, te evropskih država među kojima ove godine iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Crne Gore te Turske.

Direktor Festivala Luc Bondy i ostali organizatori objavili su u četvrtak na konferenciji za novinare u Beču da se nadaju posjeti više od 200 hiljada ljudi na svim priredbama uključujući operne, kazališne predstave, koncerte, izložbe te projekte na otvorenom kao i gala otvorenje na trgu ispred bečke Vijećnice, 12. maja.

Luc Bondy je ove godine inscenirao dvije predstave - "San" norveškog autora Jon Fossea kao i predstavu "Viol - Oskvrnuće" prema Shakespeareovu djelu "Tit Andronik", dramu o brutalnosti, seksualnosti i spirali nasilja.

U godini obilježavanja 250. godišnjice Mozartova rođenja operni program Bečkih svečanih sedmica potpuno je u znaku Mozartovih djela. Izvest će se opere "Cosi fan tutte", "Čarobna frula", "Zaide".

Uz mnogobrojne projekte iz njemačkog govornog područja i evropskih zemalja ovogodišnji festival obilježit će i kazališne predstave i ansambli iz dalekih zemalja - Kine, Japana, Južne Afrike i SAD-a.