Najpoznatiji koncert
0

Bečke filharmonija: Jansons diriguje koncertom za Novu

FENA
Dirigent Maris Jansons, Hor bečkih dječaka i Državni balet uz slavni orkestar Marš braće Johanna i Josefa Straussa "Vaterländischer Marsch“ označit će početak Novogodišnjeg koncerta Bečke filharmonije.

Najpoznatiji koncert klasične muzike na svijetu vodit će po drugi put nakon 2006. godine dirigent Mariss Jansons.

Koncert, koji u Zlatnoj sali Bečkog glazbenog društva (njem. Wiener Musikverein) izvodi orekstar Bečke filharmonije, prije svega posvećen je djelima skladatelja iz obitelji Strauss (Johann Strauss stariji, Johann Strauss mlađi, Eduard Strauss i Josef Strauss), ali povremeno uključuje i djela drugih skladatelja brzog, optimističnog opusa: valcera, polki, mazurki, marševa.

Dirigent Jansons je ovim povodom izjavio da je sviranje muzičkih djela Straussovih s Bečkom filharmonijom jedinstven doživljaj.

Pri sačinjavanju programa koncerta, direkcija Filharmonije je nekoliko djela posvetila i slavnom dirigentu, a koja podsjećaju na koncerte i posebne gradove njegove karijere i života.

Tako će hor Bečkih dječaka po prvi put nakon 1998. godine nastupati na Novogodišnjem koncertu uz francusku polku "Feuerfest Polka Francaise“ Josefa Straussa. Dirigentu su posvećeni i kvadrila "Carmen“ Eduarda Straussa, te "Panorama“ i "Valcer“ iz baleta "Trnoružica“ Petra Iliča Čajkovskog.

Povodom početka predsjedavanja Danske Evropskom unijom, Bečka filharmonija će odsvirati i "Københavns Jernbane Damp Galop“ danskog kompozitora Hansa Christiana Lumbyea.

Koncert iz Zlatne dvorane "Musikvereina", koja će i ove godine biti ukrašena prekrasnim cvijećem iz San Rema, od 11 sati će u 70 zemalja svijeta prenositi austrijska državna televizija ORF.

Kamere će se tri puta direktno uključiti u dvorac Belvedere gdje će članovi Državnog baleta plesati u galeriji sa slikama Gustava Klimta i Egona Schielea i tako ozvaničiti početak obilježavanja "Klimtove godine 2012.“.

Bečki filharmoničari ovim koncertom milionima ljudi širom svijeta šalju poruku nade, prijateljstva i mira i poklanjaju istinski muzički užitak pun radosti i optimizma.