Kultura
255

BBI centar se izvinio posjetiteljima zbog performansa sa džinovskim penisom

Klix.ba
(Foto: Čitatelj/Klix.ba)
Prije tri dana se glavnim sarajevskim ulicama "provozao" gigantski penis, privukavši pažnju prolaznika, kao i posjetitelja tržnog centra BBI u centru grada.

Gigantski penis bio je zapravo umjetnička instalacija slovenačkog umjetnika Marka Brecelja, te dio performansa koji se održavao u okviru trodnevne manifestacije "Održivo u neodrživom", koju organizuje umjetnički kolektiv KreaKtiva, koji djeluje u prostorijama kina 1. maj u Sarajevu.

Općepoznata je stvar kako umjetnici i svi drugi građani imaju pravo na uzurpiranje javnog prostora u cilju predstavljanja svog rada kroz različite performanse i umjetničke akcije, no problem je u tome što nisu imali dozvolu za ulazak u tržni centar BBI.

Uprava BBI centra se iz tog razloga oglasila saopćenjem za javnosti u kojem su naveli kako oni nisu odobrili ovaj, kako su ga nazvali, "umjetnički performans".

"Predstavnici umjetničkog kolektiva su bez odobrenja Uprave BBI Centra ušli sa svojom 'umjetničkom instalacijom' u BBI centar, nakon čega je odmah reagovalo osiguranje BBI centra i uklonilo ih iz centra", naveli su iz Uprave i dodali kako ovakvo ponašanje umjetnika smatraju izuzetno neprimjerenim i provokativnim.

"Ovim putem se izvinjavamo i našim posjetiteljima zbog neugodnosti koje su imali zbog ovog incidenta", poručili su iz uprave BBI-a.

U pokušaju da saznamo ko je glavni organizator ovog performansa, te sa željom da čujemo i njihov zvanični stav, u udruženju Stega, jednom od učesnika manifestacije "Održivo u neodrživom" nam je rečeno kako su oni samo tehnička podrška, te kako niko od njih nije ovlašten da daje bilo kakve izjave po tom pitanju i da je najbolje da kontaktiramo slovenskog umjetnika Marka Brecelja.

Navodno je umjetnik Marko Brecelj sa ovom instalacijom trebao biti ispred galerije Mak, no onda je samoinicijativno odlučio prošetati džinovski penis centrom grada, te svratiti u BBI centar, iako u pitanju nije bio unaprijed dogovoreni performans.

Portal Klix.ba je pokušao stupiti u kontakt sa umjetnikom Markom Breceljem kako bismo čuli i njegovu stranu priče, no na upite nismo dobili nikakav odgovor.

Marko Brecelj je slovenski konceptualni umjetnik, kantautor, performer i društveni aktivist koji je u Sarajevu boravio kao gost manifestacije "Održivo u neodrživom". Marko Brecelj, koji sebe naziva "mekim teroristom", široj je javnosti poznat kao bivši frontmen ex yu rock benda Buldožer.