Aukcija u Parizu
0

Baudelairovi "Cvjetovi zla" prodati za 775 hiljada eura

FENA
Originalni primjerak zbirke pjesama Charlesa Baudelairea "Cvjetovi zla" s autorovim potpisom, prodan je na posebnoj aukciji u Parizu gdje je postigao rekordnu cijenu - 775 hiljada eura.

Aukcija predmeta koji su pripadali francuskom pjesniku održana je u jednom pariškom hotelu. Na aukciji je ponuđeno 180 predmeta - među kojima mnoga pisma i knjige. Zarađeno je 4.050.000 eura, što je dvostruko više od prvobitnih procjena organizatora.

Baudelairova imovina je 1867., nakon njegove smrti pripala pjesnikovoj majci, Caroline Aupick, a potom njenoj odvjetnici, Narcisse Ancelle, koja je naslijedila i spomenuti primjerak Cvjetova zla. Imovina je ostala u porodici odvjetnice.

Riječ je o rekordno visokoj cijeni postignutoj za primjerak zbirke pjesama. Tako je 2007. godine primjerak iste zbirke, s Baudelaireovom posvetom prijatelju slikaru Eugeneu Delacroixu, na aukciji u Sotheby'su prodan za 603.200 eura.

Iznimno visoke cijene postigla su i pjesnikova pisma. Naprimjer šest pisama, koje je Baudelaire poslao prijatelju Edouardu Manetu prodana su za 110.000 eura.