Kultura
0

"Baščaršijske noći" počinju koncertom francuske muzike

FENA
Festival “Baščaršijske noći 2008.”, koji se tradicionalno održava od 1. do 31. jula, osim svečane ceremonije bit će otvoren posebnim muzičkim programom.

Festival će biti otvoren koncertom “Veče francuske muzike”.

Koncert počinje premijerom opere “Lyssi” Erica Bretona, velikog prijatelja i čestog gosta Sarajeva, koji je ovu operu posebno komponovao za njenu scensku praizvedbu u Sarajevu.

U drugom dijelu koncerta, bh. i strani umjetnici i vokalni solisti, predstavit će se izborom popularnih opernih arija i kompozicija velikih francuskih autora.

Na ovaj način bit će obilježen početak predsjedavanja Francuske Evropskom unijom.

U programu Festivala učestvuje i oko 1000 domaćih izvođača: slikari, pjesnici, muzičari, pjevači, glumci, plesači. Na Festivalu će biti izvedeno oko četrdeset programa iz svih oblasti kulture.

Ove godine na Festival dolazi i poznata umjetnica i kantautorica Joahn Baez. Njen koncert će biti održan 16. jula na Centralnoj pozornici kod Vijećnice. Ovo će biti prvi dolazak ove velike umjetnice i osvjedočenog prijatelja Sarajeva, nakon aprila 1993. godine, kada je boravila i nastupala u opkoljenom Sarajevu.

Tokom jula na Festivalu će gostovati Goran Karan, Divlje jagode, Sar e Roma, Zabranjeno pušenje i Arabeske, kao i mnogi umjetnici i ansambli iz dvadesetak zemalja.