Kultura
0

"Baščaršijske noći" počinju 1. jula

FENA
Baščaršija
Baščaršija
Tradicionalnim Bečkim koncertom u izvedbi Sarajevske filharmonije i nastupom Muškog hora "Wiener Mannergesang-Verein" iz Beča, pod dirigentskom palicom Antala Barnasa iz Austrije, 1. jula će na centralnoj pozornici kod Vijećnice u 21.00 sat svečano biti otvoren 12. ljetni Festival Baščaršijske noći.

Svečanom otvaranju prethodit će već tradicionalna likovna izložba bh. umjetnika pod nazivom "Bosanskohercegovačka grafika", koja će u 19.30 sati biti otvorena u Kuršumli medresi.

Građanima Sarajeva, gostima i stranim posjetiocima ove će godine svoja stvaralačka dostignuća predstaviti umjetnici iz cijelog svijeta na dvadesetak gradskih lokacija. Festival će ponuditi 45 programa uz učešće više od 1.600 izvođača i umjetnika. Od toga, više od 600 stranaca dolazi iz dvadesetak zemalja svijeta, najviše iz Evrope, ali i Azije i Amerike.

I ove će godine, kako je kazao na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu direktor JU "Sarajevo arta" Halid Kuburović, festivalska ponuda obuhvatiti raznovrsne pravce umjetnosti za sve ukuse. Tako program obuhvata koncerte klasične, etno, pop-rok i duhovne muzike te sevdalinke, balet, likovne i književne programe, koncerte stranih i domaćih folklornih ansambala te različite muzičko-scenske programe za djecu.

Već tradicionalno, u okviru Festivala bit će održano i nekoliko posebnih programskih cjelina, kao što su VIII Pop-Rock Live festival mladih rok grupa iz FBiH, X međunarodni festival folklora te IV festival sevdalinke s posebno komponiranim pjesmama. Program ozbiljne muzike ponudit će nekoliko vrhunskih izvedbi.

Nije zaboravljena ni najmlađa publika te će i za njih biti priređeno nekoliko zanimljivih dječijih programa.

Od bogate festivalske ponude mogu se izdvojiti nastup poznatih dubrovačkih umjetnika Tereze Kesovije i Ibrice Jusića u okviru Dubrovačkih večeri, solistički koncert Hanke Paldum te koncert estradnih zvijezda Sarajevodiska.

Bit će izvedene i predstave sarajevskih pozorišta – Kamernog teatra 55, Narodnog pozorišta, SARTR-a, Pozorišta mladih te Teatra arena iz Tuzle.

Ova ljetna kulturna manifestacija, čiju realizaciju je omogućilo Ministarstvo kulture i sporta KS-a trajat će do 31. jula.