Za svakoga ponešto
77

Baščaršijske noći ove godine nude 47 događaja na 20 lokacija

Piše: E. G.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ovogodišnji festival Baščaršijske noći bit će otvoren 1. jula u 21:00 koncertom Sarajevske filharmonije na centralnoj pozornici kod Vijećnice. Baščaršijske noći se ove godine održavaju 17. put, a na njima će, osim domaćih, učestvovati i umjetnici iz drugih zemalja, poput Holandije, Mađarske, Turske, Grčke, Albanije...

Ukupan broj koncerata i predstava koje će ove godine naći svoje mjesto na Baščaršijskim noćima je 47, a događaji će se održavati na 20 lokacija u gradu.

Poklon građanima Sarajeva i turistima

“Ove godine će nastupiti zaista eminentni umjetnici, kako strani, tako i domaći. Bit će za svakog ponešto. Tu su jazz koncerti, bit će nešto iz domaće produkcije, tu je prestava 'Ja, mahaluša', kao poklon organizatora, zatim nešto iz Italije, nastupit će i Simfonijski okrkestar Radio-televizije Albanije, za šta smo imali podršku Ambasade Albanije u BiH, kao i domaćih institucija, općina i Grada. Tom prilikom će se predstaviti tri njihova dirigenta te naš domaći kompozitor Amar Jažić sa simfonijom 'Islamica'. Tu je i nekoliko predstava iz Beograda koje će se igrati u BKC-u, radi se o predstavama kao što su 'Mijenjamo žene', 'Deset naprema jedan'... Tu su i likovne izložbe, a budući da će se Festival održavati i u vrijeme ramazana, bit će i koncerata ilahija, ali će nastupiti i grupe Letu štuke, Zoster, i Punkt. Festival će biti zatvoren koncertom sevdalinki na kojem će pjevati doajeni, ali i mladi izvođači”, rekao je direktor JU “Sarajevo art” Saša Salihović.

Predsjednik Programskog vijeća Baščaršijskih noći profesor Dževad Šabanagić je na konferenciji za novinare, povodom otvaranja Festivala, rekao da se i ove godine prijavilo mnogo umjetnika koji su htjeli učestvovati na Baščaršijskim noćima, ali da nije bilo moguće sve uvrstiti.

“Ovaj Festival je dragocjen poklon, kako građanima ovog grada, tako i turistima kojih je sve više. Upravo iz tog razloga smo i vodili računa o tome koje bi mogle biti želje građana i turista, ali i dijaspore koja boravi u Bosni, odnosno u Sarajevu”, rekao je Šabanagić.

Između 250 i 300 hiljada posjetilaca

Baščaršijske noći su festival koji okuplja između 250 i 300 hiljada posjetilaca. Profesor Sakib Lačević, predsjednik organizacionog odbora Festivala, je naglasio da je dobro što se Baščaršijske noći održavaju u vrijeme ramazana i Sarajevo Film Festivala, a sadržaj se dobro uklopio.

Direktorica Sarajevske filharmonije Samra Bučan, je naglasila da Filharmonija svake godine osmisli program, ali ove godine su odlučili da ne nastupaju pjevači solisti, već dva gosta iz Beograda solista na violini Vladimir Marković i Ljubica Sekulić (harfa) te Sakib Lačević (flauta) i Vedran Tuce (klarinet). Sarajevska filharmonija će nastupiti pod dirigentskom palicom austrijskog dirigenta Ralfa Kirchera.

Kako su rekli organizatori, ulaz na neke od događaja će se plaćati, ali se uglavnom radi o gostovanjima stranih umjetnika.

“Ja sam taj koji insistira da se plaća ulaz na sadržaje na Festivalu. Ovako ispada da je sve ono što je besplatno i bezvrijedno. Recimo na Sarajevo Film Festivalu ljudi stoje u redovima da kupe kartu, a Festival se isto tako velikim dijelom finansira od budžetskih sredstava”, rekao je Šabanagić.