Kultura
26

Baščaršijske noći: Izložba slika, Kamerni trio Solenza i Veče muzeja Sarajeva

Klix.ba
U okviru Festivala Baščaršijske noći 21. jula u Collegium artisticumu u 19 sati bit će otvorena samostalna izložba slika Dženana Hadžihasanovića pod nazivom "Blank Title".

Na izložbi će biti predstavljen ciklus slika nastalih tokom 2015. i 2016. godine u Banjoj Luci i Sarajevu, u tehnici akril na papiru. Polazište za nastanak ovih radova su protesti i demonstracije koji se posljednjih nekoliko godina dešavaju diljem Evrope i svijeta, pa i u Bosni i Hercegovini. Slobodnim kretanjem i dinamičnim potezima kista nastale su razigrane kompozicije koje reflektuju savremenu društvenu i političku situaciju i okolnosti. Dramatičnost prizora zbijenih ljudi "bez lica", gomile neprepoznatljivih likova, dodatno pojačavaju transparenti na kojima ništa ne piše. Autor briše i poništava poruke sa transparenata, ostavlja ih prazne, bijele, čime ostavlja otvorenom mogućnost ispisivanja novih i drugačijih tekstualnih poruka.

Dženan Hadžihasanović rođen je u Sarajevu 1987. godine. Završio je Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu (2001.-2005.), a nakon toga i Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek slikarstvo (2005.-2012.). Godine 2013. godine završio ljetnu akademiju u Salzburgu, Austrija (“The Salzburg International Summer Academy of Fine Arts“) koju je osnovao Oskar Kokoshka 1953. godine. Osnivač je i član jedine profesionalne bodypaint grupe u BiH Color Crew osnovane 2008. godine. Također, član je grupe “La Charlama teatar“. Do sada je izlagao na više kolektivnih i samostalnih izložbi u BiH i inostranstvu. Bavi se slikarstvom, performansom i restauracijom.

Istu večer u 21 sat u Bošnjačkom institutu koncert će održati Kamerni trio Solenza. Trio čine: Arijana Marić-Gigliani, sopran, Bruno Philipp, klarinet, Ivan Batoš, klavir. Bit će izvoden program pod nazivom "Biseri klasične literature" (F. Shubert, R. Schumann, W.A. Mozart, A. Piazzolla, A Dvorak itd.).

Kamerni trio Solenza na hrvatskoj muzičkoj sceni djeluje od 2006. godine. Uz probranu literaturu skladbi originalno pisanih za ovaj netipičan komorni sastav, trio Solenza nerijetko poseže i za obradama popularnih djela velikih majstora. U novije vrijeme repertoar ansambla obogaćen je djelima hrvatskih skladatelja Josipa Magdića, Davora Bobića, Olje Jelaske i dr. a naručene su i praizvedbe skladbi skladatelja mlađe generacije. Prvi CD trija Solenza "Židovska glazbena ostavština u zvuku i riječi" realiziran je u izdanju Croatia recordsa u studenom 2013. godine. Od siječnja 2015. godine trio djeluje u sastavu Arijana Marić – Gigliani, sopran, Bruno Philipp, klarinet i Ivan Batoš, klavir. Na jesen ove godine u pripremi je izdanje novog nosača zvuka u nakladi Croatia records.

Također 21. jula, u 21 sat, u Svrzinoj kući bit će održan program "Veče muzeja Sarajeva" pod nazivom "Da se ne zaboravi". Tradicionalni program u prelijepom ambijentu avlije Svrzine kuće ove godine je posvećen Komšiluku. Voditeljica će biti Minka Muftić.