Kultura
56

Banjalučanka Albina Smajlović položila audiciju za Taormina Opera Stars

Piše: G. D.
Albina Smajlović
Albina Smajlović
Banjalučka sopranistica Albina Smajlović položila je audiciju za Taormina Opera Stars, a prve probe će se održati u aprilu na Siciliji.

Taormina Opera Stars predstavlja jedan od najvažnijih operskih festivala u Evropi, a audicije za učestvovanje u ovom projektu raspisane su u nekoliko talijanskih gradova.

"Audicije su nešto što je neizostavno da svaki pjevač praktikuje, pa da od petnaest jednu 'ubode' i počne sticati iskustva na tim pozorišnim daskama. Nažalost, veliki su finansijski izdaci u igri i zaista je teško otići na više od dvije audicije godišnje. Za Taormina Opera festival audicije su bile raspisane u nekoliko talijanskih gradova, a izabrala sam Milano, jer je bio najbliži", kaže Albina.

Od produkcija, dodaje ona, planiraju veliki broj opera - Verdijevih, Puccinijevih, Mascagnjijevih, Bizetovih... Pošto je imala spremne tri koje je mogla ponuditi u tako kratkom vremenu, otišla je s ulogama Mimi iz "Boema", Liu iz "Turandota" i Mikaele iz Bizetove "Carmen".

"Ovo je za mene bilo zaista veliko iskustvo koje je podrazumijevalo čari putovanja od šesnaest sati, upjevavanje i doručak u autu, emotivne izlive što imam takvu roditeljsku podršku kakvu neko možda samo sanja, ali i činjenicu da sam pjevala prva da bi se prije mraka krenulo nazad. Prošla su dva mjeseca, vijesti nije bilo i taman kada sam prestala misliti da će išta biti, stigao je mail da sam prošla i da u aprilu trebam devet dana boraviti na Siciliji na probama i u operskom studiju, te individualnim i grupnim lekcijama", istakla je Albina.