Kultura
0

Banja Luka: Gostovanje pjevačkog zbora splitskih liječnika

FENA
Splitski liječnici pjevači boravili su u Banjoj Luci 6. i 7. juna ove godine. Njihov dolazak i boravak organizirao je generalni konzulat Republike Hrvatske u Banjoj Luci na čelu s generalnim konzulom Miroslavom Buličićem.

U večernjim satima u srijedu, 6. juna, održali su u koncertnoj dvorani kulturnog centra Banski dvor veoma uspjeli koncert duhovnih i rodoljubnih pjesama. Zajedno s 30-ak članova zbora nastupili su i prvaci splitskog Narodnog kazališta Sveto Komnenović-Matošić, Nelli Manuilenko i Sanja Erceg-Vrekalo, dok je glasovirsku pratnju izvodila Rozarija Samodol. Dirigirao je Rajmir Kraljević, a kroz program vodio Ivo Urlić.

Među brojnom publikom bili su i članovi entitetskih vlasti iz reda hrvatskog naroda, generalni konzul Republike Hrvatske u Banjoj Luci Miroslav Buličić sa svojim saradnicima te biskup Franjo Komarica, više svećenika, redovnika i redovnica.

U četvrtak, 7. juna, na svetkovinu Tijelova, gosti iz Splita su sudjelovali na koncelebriranom misnom slavlju u katedrali sv. Bonaventure, koju je predvodio biskup Franjo. Otpjevali su tokom mise i na kraju nekoliko prikladnih duhovnih kompozicija na veliku radost vjernika koji su ispunili katedralu.

Biskup je toplim riječima zahvalio "dragim prijateljima iz Splita koji znaju liječničkim umijećem liječiti tijelo, a krasnim pjevanjem obradovati duše“. Pohvalio je njihovu "originalnost, humanost i složnost da i zajedničkim pjevanjem doprinose ozdravljenju bolesnih ljudi i bolesnog društva“.