Kultura
0

Banja Luka: Festival animiranog filma uz jak program, ali bez novčane nagrade

FENA
Šesti festival animiranog filma održat će se u Banjoj Luci od 23. do 28. oktobra.

Ovogodišnji festival će zbog minimalnih finansijskih sredstava, prvenstveno zbog skromne podrške festivalu od pokrovitelja Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, koje je konkursom dodijelilo 12.000 KM, biti održano u obliku jače revije filmova.

Festival će otvoriti Vesna Dovniković, predstavnik ASIF-e (Svjetske asocijacije za animirani film), a nakon toga uslijedit će prvi blok takmičarskog programa.

Bit će prikazana 44 filma za odrasle i 12 filmova za djecu, iz čitavog svijeta, a o pobjedniku festivala će odlučiti tročlani žiri u sastavu Ivan Ramadan i Mladen Đukić, režiseri i animatori iz BiH i Bojan Stevanić, animator iz Srbije.

Konkurencija je ove godine izrazito jaka i publika će moći da uživa u animiranim ostvarenjima. Nažalost, po prvi put, ove godine festival neće dodjeliti ni novčanu nagradu za najbolji film festivala.

U takmičarskom programu će biti i film "Kuća“ autora iz Banje Luke Miodraga Manojlovića, koji će biti i gost festivala. Osim Manojlovića, u sklopu takmičarskog programa ove godine festival će posjetiti Ana i Nikola Nedeljković, autori srbijanskog animiranog filma "Rabbitland“, kao i Pjotr Ludvig, poljski autor filma "On/Off“.

Među gostima organizatori su izdvojili i Borivoja Dovnikovića Bordu i Vesnu Dovniković, zatim Borisa Baltu, direktora Tuzla Film Festivala, Jurinka i Aletu Rajić sa Neum Film Festivala, Tomislava Topića sa Mediteran Film Festivala, kao i poljske goste Evu Boriševič i Agnješku Zajac sa Međunarodnog filmskog festivala "Anima&Etida“, koji će se predstaviti banjalučkoj publici.

U pratećim programima bit će prikazani i filmovi sa dječijeg festivala u Varaždinu i program ruske animacije. Tu su još i tradiconalni programi „Cartoon D'Or“, izbor najboljih filmova za 2013. godinu. Posebnu pažnju će vjerovatno zbog samog naziva „Erotika“, privući program Zagrebačke škole animiranog filma.

Ove godine će biti prikazan jedan dugometražni animirani film, a riječ je o brazilskom ostvarenju „Rio 2096: Priča o ljubavi i bijesu“, ovogodišnjem dobitniku za nabolji dugometražni animirani film na najznačajnijem svjetskom festivalu animiranog filma u Anesiju.

Na festivalu će biti ukupno prikazano oko 150 filmova.

Festival animiranog filma u Banjoj Luci je podržan od Svjetske asocijacije za animirani film (ASIFA), Pokrovitelj festivala je Ministrstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a ukupni budžet festivala je 18.500 KM.